„Zuzanka“ Čaputová. ČT jednou pustila, podruhé vystřihla. Radní nechápe

09.07.2021 9:29

Nejhlasitější kritička vedení České televize, radní Hana Lipovská, opět poukazuje na důkazy o cenzuře v televizi veřejné služby. Ta měla tentokrát manipulovat s fakty v reportáži s předsedou českého Ústavního soudu Pavlem Rychetským, který hovořil o slovenském státním vyznamenání, jež mu udělila prezidentka Zuzana Čaputová. Česká televize totiž z rozhovoru vystřihla, že během něj Rychetský oslovuje slovenskou hlavu státu zdrobněle „Zuzanko“. Radní ČT přidává širší souvislosti, jde o lidská práva a očkování proti covidu.

„Zuzanka“ Čaputová. ČT jednou pustila, podruhé vystřihla. Radní nechápe
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

České televizi neuniklo, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli udělila státní vyznamenání předsedovi českého Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému. Ocenila jeho zásluhy na rozvoji vztahů mezi Českem a Slovenskem, zejména v oblasti práva a ústavního soudnictví.

K tomuto tématu vyzpovídala Rychetského, který neskrýval nadšení. Z jeho slov dokonce vyplynulo, že mezi ním a Zuzanou Čaputovou existuje silné souznění. „Vyznamenání z rukou paní prezidentky Zuzanky Čaputové pro mě znamená mnohem víc, než jakákoliv jiná pocta, která by mě mohla potkat,“ sdělil pro Českou televizi Rychetský.

To, že je Zuzana Čaputová pro hlavu našeho Ústavního soudu „Zuzanka“ se směli diváci České televize dozvědět jen v 6.30 ráno. Diváci hlavní zpravodajské relace v 19.00 večer však už byli o toto oslovení z úst Rychetského ochuzeni, televize jej jednoduše vystřihla.

„Marně přemýšlím, co je na slovu ‚Zuzanka‘ závadného. Když předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský hovořil o prezidentce Slovenské republiky jako o ‚Zuzance‘, zaznělo to v ČT v 6.30 ráno. Ovšem z Událostí v 19.00 už byla ‚Zuzanka‘ vystřižená a zůstala pouze paní prezidentka. Čí iniciativou asi Zuzanka zmizela...?“ píše Lipovská ve svém facebookovém komentáři.

Proč se divák v sedm večer nemohl dozvědět o něžném oslovení slovenské prezidentky si vysvětluje Lipovská tím, že Čaputovou a Rychetského spojuje velký zájem o lidská práva. Rychetskému totiž leží na srdci lidská práva nejen u nás, ale i u našich sousedů, jak ukázal v případě Polska a Maďarska. Kritika na Slovensko z jeho úst však nezazněla, a přitom by prý bylo co kritizovat. Na Slovensku údajně dochází k porušování lidských práv při očkování proti nemoci covid-19.

„Video jako celek je ovšem o něčem jiném: O výzvě slovenských soudců, advokátů nebo učitelů, kteří na základě zpráv WHO, EMU a akademických výzkumů požadují obezřetnější přístup k očkování dětí proti covidu,“ dodává Lipovská.

Mezi signatáři nejsou „konspirátoři“ a senzacechtiví panikáři, nýbrž emeritní soudce slovenského Ústavního soudu, emeritní zástupkyně Slovenska při Evropském soudu pro lidská práva nebo Ján Čarnogurský. „V České republice se touto problematikou dlouhodobě zabývá senátorka Jitká Chalánková,“ dodává radní Lipovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…