16 Kč za piškoty, dnes 27,50 Kč. Babiš ve Sněmovně omlátil o hlavu cenovky. Pak přišlo finále

09.04.2024 17:45

Poslanecká sněmovna dnes rozhoduje o podobě programu dubnové schůze. Z opozičních poslanců předstoupil jako první před Sněmovnu předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Ten se během čtení svých námětů na změny programu schůze jal poslance seznámit s tím, kolik co stálo za jeho vlády a kolik co stojí za vlády současné, například piškoty, které za jeho vlády stály 16 Kč, ale nyní 27,50 Kč. Pětikoalice podle něj dělá vše proti lidem. Žádal premiéra o detaily nákupu munice pro Ukrajinu. A vysvětloval, proč jsou nutné mírové iniciativy v době války.

16 Kč za piškoty, dnes 27,50 Kč. Babiš ve Sněmovně omlátil o hlavu cenovky. Pak přišlo finále
Foto: PSP
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně ukazoval, co za jeho vlády bylo levnější, Přinesl si i toaletní papír..

Expremiér nejprve kritizoval česká mainstreamová média. Vysmál se titulkům, že Maďarsko a Slovensko jsou Putinovy trojské koně. Odmítl obavy novinářů, že nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini negativně ovlivní česko-slovenské vztahy. Babiš zdůraznil, že ten je na rozdíl od české vlády nemá zájem bořit, ale upevňovat.

Co Babišovi však na srdci leželo více, byla ekonomická situace naší země. „Pětikoalice stále oblbuje lidi s dvouprocentní inflací,“ povzdechl si předseda hnutí ANO. „Nevěřte pětikoalici,“ vzkázal českým občanům.

„Pekarová byla na CNN a argumentovala, že inflace je dvě procenta. A že je na třetině toho, co byla, když přebírali vládu od Babiše,“ zasmál se Andrej Babiš, který si s sebou do Sněmovny přinesl tašku s nákupem, aby ukázal, že za jeho vlády se dala řada věcí koupit levněji. Na řečnický pultík vytáhl například piškoty, léky, ale třeba i toaletní papír.

„Kolik stály dětské piškoty za naší vlády? Za Babiše? Šestnáct korun. Dnes ráno jsem je kupoval za 27,50 korun. Tak to jsou ty ceny, ne dvě procenta inflace.

A teď? Toaleťák. To také používáme každý den,“ mával předseda opozičního hnutí ANO směrem k vládním poslancům rozbaleným toaletním papírem. „Za Babišovy vlády stál 92 korun. Teď stojí ten samý 161 korun,“ pokračoval.

„A co ty léky? Panadol pro děti – jahoda... za nás stál 127 korun. Teď stojí 229 korun. Tak kolik je to procent?“ hřímal Babiš. Dále ukázal, že Modafen stál za něj 200 korun, zato za Fialy se dá pořídit za 329 korun.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
Babiš z tašky vytáhl také rohlík, která za něj stál kolem 1,90 koruny, nyní se cena pohybuje kolem 2,90 koruny.

Šéf hnutí ANO opakovaně žádal premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zveřejnila výši finanční pomoci České republiky při nákupu munice a také odkud pochází. „Pane premiére, zveřejněte, kdo munici nakupuje, za jakých podmínek a komu ji dodává. Není možné, aby si někdo mastil kapsu. Pokud váš poradce dělal kšefty s IKEM, byl bych nerad, aby další váš poradce dělal kšefty v rámci té munice.

Ta vaše kampelička okradla Ukrajince o 14 milionů eur, pane premiére. Ukrajinci si v kampeličce objednali zbraně a někdo je ukradl. Bylo by nemorální, aby se stalo to, že je někdo opět okradl,“ zdůraznil Babiš.

Babiš hovořil o nutnosti usilovat o mírové jednání během válečného konfliktu, jak v souvislosti s Ukrajinou, tak v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě. „Chtít mír v době konfliktu je pro zachování humanity, rozvoj společnosti a ochranu budoucích. Vládní garnitura o to ale nemá zájem. V zahraničí prezident členské země NATO jedná. Ti lidé už si uvědomují, že by bylo dobré najít řešení.

Samozřejmě pětikoalice hraje kartu, že Babiš a Pellegrini chtějí mír a jsou proputinovští. Pětikoalice má jedny noty, teď jede, že jsme populisti,“ řekl Babiš, který dodal, že „vládnoucí elita dělá vše proti lidem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Babiš to trefil., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusealfins , 09.04.2024 18:05:38
Argumentaci Babiše beru jako správnou. Jinak již dlouhou dobu nechápu co znamenají novotvary proruský, proputinovský a řada dalších. Nebylo by výstižnější mluvit o někom, že je proukrajinský a prozelenský, což by dle mého názoru bylo výstižnější. Anebo proukronacistický, probanderovský, profašistický ?

|  39 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…