Statistiky zveřejnila na svých stránkách Zelinářská unie Čech a Moravy. Inspektoři loni odebrali 1608 vzorků zeleniny, přičemž 399 nevyhovělo podmínkám. Ve většině případů (konkrétně v 286) se problémy týkaly jakosti – zelenina tak byla nejčastěji nahnilá či špinavá od zeminy.
Dalšími častou vadou je špatné značení zeleniny, těchto případů bylo loni objeveno 140. Další dvě desítky se týkaly hmotnosti, která neodpovídala údajům na obalu.
Nejčastěji byly nedostatky objeveny u rajčat, poté paprik, cibule, mrkve a česneku. Největší podíl na tom měla zelenina pocházející z míst mimo Evropskou unii, zde podíl dosáhl až třetiny vzorků. Naopak u tuzemské zeleniny byla závadnost zaznamenána v pětině případů, v zemích v EU jen v 16 procentech.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: pan