650 tisíc ukrajinských mužů v EU. Generál je doporučuje vydat

18.03.2024 20:03

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý tvrdí, že by měla Evropská unie vydat ukrajinské uprchlíky, které zoufale potřebuje ukrajinská armáda. Ta se potýká s nedostatkem vojáků a údajně se snaží naverbovat až půl milionu lidí. V zemích EU se přitom nachází na 650 tisíc ukrajinských mužů, kteří ale mají status uprchlíků, a tak si jejich návrat Ukrajina nemůže vynutit.

650 tisíc ukrajinských mužů v EU. Generál je doporučuje vydat
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Ukrajinská armáda má v poslední době zoufalý nedostatek munice a také lidských zdrojů. Nedostatečná finanční a vojenská pomoc Západu a zejména Spojených států, kde stále nebyl schválen nový balíček pomoci ve výši desítek miliard dolarů, je jenom jedním z problémů, o kterých se dlouhodobě mluví. Tím druhým je nedostatek mužů v armádě.

Armáda údajně potřebuje až půl milionu mužů, ale na svém území už téměř nemá koho mobilizovat nebo se muži branné povinnosti vyhýbají. Generál ve výslužbě Jiří Šedivý tak tvrdí, že by se měli do své vlasti vrátit bojeschopní muži, kteří pobývají v zemích Evropské unie. Těch je v Evropě podle odhadů na 650 tisíc, Brusel ale jejich vydání brání, protože všichni mají uprchlický status.

„Požadavek na mobilizaci půl milionu vojáků naznačuje, že Ukrajina potřebuje obnovit téměř celou armádu. Mobilizace měla začít už na podzim, velká část Ukrajinců se vojně vyhýbá, v zahraničí je až 650 tisíc bojeschopných mužů, velká část mužů z Ukrajiny utekla.“

„Pokud chceme Ukrajině pomoci, měli bychom přijít s tím, že jestli jsou v Česku bojeschopní muži, měli by být posláni zpátky na Ukrajinu. Na frontě chybějí vojáci, byl bych pro, kdyby byla vyhlášena mobilizace, aby se Ukrajinci žijící na Západě vrátili do vlasti. Země nemá kde brát, zatímco možnosti Ruska jsou téměř neomezené,“ uvedl Šedivý pro Echo24.cz.  

Ukrajinská armáda podle Šedivého utrpěla v posledních měsících těžké ztráty, a pokud se jí rychle nepodaří doplnit stavy, může se začít rozpadat obrana podél dlouhé frontové linie. Ruské síly by tak mohly proniknout zpět na území blíže ke Kyjevu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ale podle Šedivého zatím vyhýbá tvrdší mobilizaci na území samotné Ukrajiny, protože za ni nechce mít politickou odpovědnost.

„Vojska utrpěla poměrně velké ztráty, je potřeba změnit způsob vedení boje, jenže Zelenskyj čekal moc dlouho. Změna se měla odehrát už v listopadu,“ řekl Šedivý pro CNN Prima NEWS.

„Myslím, že je zcela zřejmé, že k tomu dojde. Zelenskyj na sebe ale nechce vzít politickou odpovědnost za rozhodnutí, což se mu může vymstít. I kdyby se o ní ale rozhodlo dnes, stejně zabere týdny a měsíce, než se celá mašinerie dá do pohybu,“ upozornil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Třeba taky jednou budem muset utíkat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 18.03.2024 23:06:38
Pokud nás budou hnát do mlýnku na maso na Ukrajině.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …