69 Kč řízek s přílohou. Potraviny? Směšné ceny. Než zjistíte tohle

29.01.2024 11:02 | Monitoring

Směšné ceny, kvalitní potraviny a dobře řešený prostor. Starosta Židenic Petr Kunc chválí obchod z řetězce JIP, který nedávno navštívil a viděl v něm například česká jablka za 19,90 Kč, 2 l braníku jedenáctky za necelých 11 Kč nebo jídelnu, kde se dá najíst do stovky. Řízek s přílohou je k dostání za 69 Kč. Radost trvá, než zjistíte tohle, pokud vás to zajímá: Jednak není snadno dosažitelný ani pro ty, kdo jedou autem. A hlavně, pracovníkům z Ukrajiny platí opravdu, ale opravdu malé mzdy.

69 Kč řízek s přílohou. Potraviny? Směšné ceny. Než zjistíte tohle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prodejna JIP v Brně

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26282 lidí
V českém prostředí převládají spíše stížnosti na obchodní řetězce. Ať už je to za kvalitu nebo za různé „slevy“, zvláště v porovnání se zbožím v zahraničí. Proti tomuto proudu jde reportáž brněnského starosty Petra Kunce, který zavítal do obchodu značky JIP. „Velmi slušná nabídka, neuvěřitelné ceny a velmi kvalitní design. Na české poměry zázrak, kéž by takto někdy vypadaly třeba samoobsluhy,“ přeje si.

Kunc například ocenil, že se pečivo peče na místě a není drahé, například houska stojí 2,90 Kč nebo bochník kváskového chleba 38,90 Kč. Z ovoce jsou k mání jak česká, tak polská jablka. Tam se ovšem projevuje rozdíl v ceně. Polské jablko stojí 15,90 Kč za kilo, české 19,90 Kč. U těstovin se pak starostovi Židenic líbila místní výroba, u masa pak zejména to, že ryby nejsou mražené polotovary.

Chléb, housky a jablka v JIP
Zdroj: Petr Kunc/X

Dále se mu zamlouvala také jídelna, ve které je možné se najíst i pod 100 Kč. Například žemlovka stojí 99 Kč, vepřový řízek nebo kuřecí i s přílohou 69 Kč a zabijačkový guláš 79 Kč. I kuřecí steak po provensálsku se vejde do částky 150 Kč, burger s hranolkami pak jen 129 Kč. Rovněž nabídka točených nápojů nepřesahuje 30 Kč za půl litru. „Oběd vč. polívky a pití vyjde pro celou rodinu na 650,- Kč,“ uvedl spokojený zákazník.

Jídelna v JIP
Zdroj: Petr Kunc/X

Zajímavá je ale i cena piva, kdy petka dvoulitrového braníku jedenáctky vyjde na 10,80 Kč. Kunc ocenil i prostředí včetně rozlohy prodejny.

Jedinou přiznanou nevýhodou je prý umístění. „Vadí a mrzí mě vlastně jen ta poloha. Nedá se tam rozumně dostat městskou dopravou, musíte autem, a to bývá, hlavně ve špičkách, docela problém,“ posteskl si jeden ze zákazníků a Kunc potvrdil, že to je vada na kráse.

Objevilo se také podezření, že nízké ceny nejsou pro „obyčejné“ zákazníky. Což Kunc vyvracel, že tomu skutečně tak je a že za ně nakoupí i normální veřejnost.

Přišly také připomínky, které by mohly vysvětlit, jak si JIP může dovolit nízké ceny. Platy v řetězci nejsou nic moc. „V němém úžasu člověk zůstane, když zjistí, kolik platí svým lidem: na hranici minimální mzdy. Skladníci, řidiči, pokladní, pekaři... Všechno HPP,“ ozval se jeden z diskutujících.

„Jako vše fajn, ale ty mzdy jsou čiré otrokářství. V nabídce práce mají u UA vlajky nejnižší mzdy, i  21k Kč za HPP...

21 500 Kč Rozvoz potravinářského zboží.  PLNÝ ÚVAZEK / HPP

SKLADNÍK/-NICE / HPP 23 400 Kč

ŘIDIČ / HPP 19 500 Kč

To je k zblití,“ komentoval další uživatel a dodal: „Takže ano, je to krásné prostředí, s nižšími cenami. Vše vyváženo díky obchodu s otroky. Oni ti Ukrajinci často nemají na výběr...“

Pozice na serveru Pracomat pak dávají těmto hlasům za pravdu, plat na HPP u JIP nepřesahuje 24 000 Kč.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Karel Šebesta

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mzdy jsou stejné jak u jiných obchodních řetězců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePlankton , 29.01.2024 11:21:20
a odpovídají zaručeným mzdám, které chce Stanjura zrušit. Pak klesnou na minimální mzdy.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…