872 tisíc Čechů ohroženo chudobou. Platy rostou, ale ceny rostou ještě rychleji

28.11.2013 7:54

Českým domácnostem sice rostou příjmy, ale reálně, po započtení inflace, jim klesají. S odvoláním na nejnovější údaje Českého statistického úřadu to uvedl server Novinky.cz. Podle něj je nyní v Česku ohroženo chudobou asi 872 tisíc lidí.

872 tisíc Čechů ohroženo chudobou. Platy rostou, ale ceny rostou ještě rychleji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Problém českých domácností spočívá v tom, že nominálně sice jejich příjmy rostou, ale reálně poklesly. Výše inflace byla loni vyšší než tempo růstu příjmů,“ píše server. Podle něj čistý roční peněžní příjem domácností v přepočtu na osobu v roce 2012 nominálně vzrostl na 149,9 tisíc Kč.

Vyšší příjmy měly domácnosti všech skupin, ovšem s výjimkou domácností zaměstnanců s vyšším vzděláním a domácností nezaměstnaných.

Poprvé od roku 2008 vzrostly příjmy domácností samostatně činných osob. V roce 2012 činily čisté roční příjmy těchto domácností v průměru 162,5 tisíc korun, byly tedy přibližně na úrovni roku 2009.

Za člověka ohroženého chudobou je v ČR považován člověk, jehož příjmy nepřesahují 116 196 korun čistého ročně, tedy 9683 korun měsíčně. V naší zemi se to týká asi 872 tisíc osob, což je 8,5 procent všech osob bydlících v bytech. Loni představoval hranici chudoby roční příjem 114 953 korun a pobíralo ho 9,6 procent obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…