V Národním divadle se nedodržovaly zákony. Podvádělo se na mzdách, přiznal Burian

17.08.2013 6:53

V Národním divadle, instituci, která ročně hospodaří s rozpočtem kolem jedné miliardy korun, se prý dlouhá léta podvádělo při vyplácení mezd. Přiznal to nový ředitel divadla Jan Burian v rozhovoru pro sobotní vydání deníku MF Dnes.

V Národním divadle se nedodržovaly zákony. Podvádělo se na mzdách, přiznal Burian
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

"Přímo v kolektivní smlouvě, uzavřené i s odborovou organizací, bylo řečeno, že určitý počet představení v měsíci se hradí prostřednictvím mzdy. A pokud to určitý počet představení v měsíci přesáhne, pak je divadlo povinno uzavřít s umělcem autorskou smlouvu," říká nový šéf divadla Burian.

Obcházely se daňové povinnosti

To znamená, že umělec měl ve smlouvě například za deset představení v měsíci stanovenou mzdu, která podléhá zdanění a sociálním a odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Pokud ale účinkoval v dalších představeních, za ty dostal zaplaceno formou honorářů, které podléhají jinému zdanění, čímž se v Národním divadle, především prý v opeře, uměle navyšovaly příjmy a obcházely zákony, vysvětlil pro MF Dnes.

Tuto praxi odkryl audit, který vypracovala komise odborníků ještě před Burianovým nástupem do funkce. Odcházející ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) proto dala Burianovi za úkol, aby po svém nástupu zavedl v divadle pořádek. Ačkoli audit odkryl určité nedostatky, ani tak se Burian nedomnívá, že odvolání bývalého ředitele Ondřeje Černého bylo nezbytné.

"Národní divadlo sice z této analýzy, chcete-li auditu, vyšlo jako dosti špatně řízená instituce, kde se do určité míry nedodržovaly zákony a jiné předpisy, ale chtěl bych zdůraznit, že loni v létě pro tak nečekané a nedůstojné odvolání ředitele Černého nebyl žádný pádný důvod," uvedl Burian.

Balvín musel ustoupit

Do jeho nástupu do čela divadla ovšem zasáhl nový ministr Jiří Balvín, který Buriana odvolal.Tímto krokem ale vyvolal vzbouření umělců, kteří ve velkém začali podávat výpovědi, proto byl donucen vzít odvolání zpět a Buriana do funkce vrátit.

Divadlo teď čeká další kontrola, tentokrát z finančního úřadu. "Pokud nám doměří daň, budeme povinni ji uhradit a pak se musíme zamyslet nad tím, kdo způsobil Národnímu divadlu škodu," říká Burian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…