A budu tvrdý! Babiš se naštval: Chtěli mě oblbnout, už dost

31.03.2019 20:29

Pravidelným pozdravem Čau lidi začal premiér Andrej Babiš (ANO) svůj sloupek na facebookovém profilu. Ke komentáři připojil fotografii s čepicí „Silné Česko“, kterou by podle svých slov chtěl.

A budu tvrdý! Babiš se naštval: Chtěli mě oblbnout, už dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Dost slušný poprask v médiích a na sítích způsobily moje tweety k cenám volání a dat. Už jsem to nevydržel a byl fakt ostrý na Asociaci provozovatelů mobilních sítí, která zastupuje ty tři velké operátory. Udělám cokoliv, aby se konečně snížily ceny a zlepšilo se konkurenční prostředí na trhu,“ zmínil Babiš a popsal, jak celý konflikt vznikl. 

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí

„Dohodli jsme se, že mi asociace operátorů pošle REÁLNÉ ceny volání a dat. Oni totiž předtím při našem společném jednání zpochybnili naše podklady, a dokonce i srovnání a analýzy o tom, že máme jedny z nejvyšších cen v Evropě. Což máme a každý z nás takové grafy viděl xkrát. Říkali, že naše data nesedí, neboť počítáme ceníkové ceny. Reálné jsou ale prý nižší a ty nám dodají. Po pravdě, čekali jsme, s čím za ten týden přijdou. Víte, co mi dodali? No, musel jsem to hned sdílet na Twitteru, ať to každý vidí. Dodali prezentaci o tom, že prý jsou u nás ceny pod průměrem Evropské unie a jak báječně klesají poplatky za data. Když jsem to viděl, nevěřil jsem. Nebylo tam totiž JEDINÉ REÁLNÉ ČÍSLO. Ani jedno. Jen samé mlžení. Nicneříkající grafy bez konkrétních údajů a faktického srovnání. Navíc grafy z veřejných zdrojů, což si můžeme v kanclu vygooglit taky, zabralo by nám to tak hodinu,“ sdělil Babiš a podotkl, že už se s tím nebude dál párat. „Budu hodně tvrdý. Nenechám se fakt oblbnout pár grafy, jaké že to skvělé ceny u nás můžeme využívat. Každý ví, že opak je pravdou. Data jsou u nás předražená. Tečka. A po pravdě mě vůbec nezajímají vytáčky této asociace, proč to tak je,“ sdělil.

Následně podotkl i to, že dochází ke změně strategie. „V našem týmu s vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou a místopředsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlem Havlíčkem se denně potkáváme s dalšími důležitými aktéry na trhu a zintenzivňujeme vyjednávání. Jednali jsme s Českým telekomunikačním úřadem a Asociací českých virtuálních operátorů. Ti si pronajímají sítě od klasických mobilních operátorů O2, T-Mobilu a Vodafonu. Což samozřejmě něco stojí. Takže musí existovat takové prostředí, ve kterém lze podnikat a v němž mohou postavit konkurenční nabídky i velkým operátorům. A do toho podnikáme kroky k přilákání čtvrtého operátora. V pátek jsme se potkali i s Nordic Telecomem, který by se mohl stát čtvrtým operátorem. A Ministerstvo průmyslu a obchodu pokračuje v dalších jednáních s investory ze zahraničí,“ dodal. A zmínil i skutečnost, že budou spuštěny legislativní změny. „Nulovou pokutu při přechodu k jinému operátorovi, zkrácení lhůty převodu telefonního čísla na pětinu, přechod ke konkurenci bez povinnosti kontaktovat původního operátora a taky vyšší míru ochrany pro živnostníky a malé firmy. V tisku se objevují fámy, takže jen upřesňuji, pokud jste něco takového zachytili: rozhodně nechystáme žádného ‚státního operátora‘ ani podobný společný podnik,“ uzavřel toto téma.

I další, které otevřel, bylo ožehavé. Rodičák. „Po nedělním jednání s maminkami v Olomouci jsem se hned v pondělí jako první schůzku potkal s mladými rodiči, kteří zastupují skupinu 65 000 maminek a tatínků na Facebooku „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek!“. Kdyby to nebylo tak těžké téma, řekl bych, že to byla radost s nimi jednat. Vzdělaní, skvěle připravení, diskuse k věci. Snažil jsem se jim vysvětlit, že rodičovský příspěvek chceme významně navýšit a že ta atmosféra, kde lidi mají pocit, že jim něco bereme, není korektní. Naopak přece. Navyšujeme z 220 000 korun na 300 000 korun. To je skok 36 procent! Tento příspěvek nebyl léta navyšovaný, tak by nás za to přece měli chválit. Ale zase chápu, že lidi reagují na sliby paní ministryně, které neměla domluvené v koalici a nemá na ně peníze a ani se je ve svém resortu nesnaží najít. Probírali jsme s rodiči všechny možnosti, jak navýšit rodičák i těm, kdo by se k němu nedostali. Asi nejlogičtější se nám v tu chvíli zdálo navýšit rodičovskou všem, kdo ji právě aktivně pobírají, nebo pobírat budou. Což byl teda původní návrh paní ministryně Schillerové. Ale rozhodovat od stolu to samozřejmě nejde, je to složitý výpočet. No, víte jak, někdo propočítává, třeba my, a někdo jiný prostě nastřeluje cifry, které nemá, do médií. Přijde mi to nestrategické. Musím přece myslet minimálně jeden dva kroky dopředu, když něco říkám. Dohodli jsme se, že já teď budu tvrdě pracovat na tom, abych v rozpočtu na takovou variantu získal peníze a podporu ostatních. Až bude vláda koncem května schvalovat svůj rozpočet, musíme v tom mít v koalici jasno a do Sněmovny jít jednotní,“ zmínil. 

Hovořil však také o tématu exekucí či protidrogové kampaně. A nechyběla ani slova o neziskovkách. „Pan docent Vladimír Hyánek, ředitel Centra pro výzkum neziskového sektoru Masarykovy univerzity v Brně, představil Interaktivní mapu neziskového sektoru po celé republice. Pracuje na ní Masarykova univerzita v rámci operačního programu Evropské unie. Budeme díky ní mít poprvé přehled o neziskovkách u nás. A tím myslím nás všechny. Je veřejná. Takže nejen stát z ní může čerpat údaje o počtu a stavu neziskovek, ale když se třeba přistěhujete do nějakého města, můžete si zjistit, jaké jsou kolem vás spolky, sdružení nebo třeba hasičské sbory. Budete vědět, kam dát děti na kroužky nebo kde se zapojit jako dobrovolník. Tuhle mapu budou moct využívat dárci i média. A další zlepšení. Přišli za mnou představitelé notářské komory a bavili jsme se, jak zařídit, aby šla ‚eseróčka‘ založit během jednoho dne. A taky jak zkrátit dobu potřebnou k registraci DPH. Plno věcí ještě čeká na zjednodušení. Selský rozum třeba říká, že když se dva lidi rozvádějí a nemají mezi sebou žádný spor, tak by to mělo být rychlé a bezbolestné. Jenže není, je to byrokratické peklo. Takže notářská komora navrhuje možnost vyřídit nesporné rozvody, kterých je u nás mimochodem 15 tisíc ročně, přímo u notáře. A soudům aspoň zbude čas na skutečné případy. Řešili jsme taky situaci dědiců a jejich odpovědnosti za dluhy v dědictví, aby pozůstalý odpovídal za dluhy pouze do výše zděděného majetku. Požádal jsem ministry, pod které jednotlivé body spadají, aby se vším aktivně a co nejdřív zabývali. Každý člověk by měl mít právo jednat s úřady jen elektronicky. Náš cíl je, aby do pěti let skončila papírová byrokracie. Velký krok jsme udělali ve středu. Poslanci všech devíti poslaneckých klubů a ve spolupráci s vládním zmocněncem pro IT Vladimírem Dzurillou a prezidentem ICT Unie Zdeňkem Zajíčkem předložili Sněmovně návrh zákona o právu na digitální služby,“ řekl. 

Závěrem se pak svěřil se svým zklamáním, které podle svých slov zažil na jednání tripartity. „Stěžejní téma, zavádění e-neschopenek. Správná cesta, protože můj cíl je postupně elektronizovat veřejnou správu a zjednodušit vztah mezi státem, firmou a občanem. Elektronické neschopenky ulehčí život jak nemocným, zaměstnavatelům, lékařům, tak i úřadům. Žádné papírování, žádné dopisy, žádné telefonování a složité kontroly. Vše on-line, jednoduché a hlavně rychlé a bez chyb. To jsme slíbili, že bude k 1. 7. 2019. A na to jsme navázali karenční dobu, se kterou mají problém podnikatelé, ale přiznávám i nemalá část poslanců ANO. Ale udělali jsme koaliční kompromis. E-neschopenkou se to totiž aspoň částečně firmám kompenzuje, odpadne jim totiž řada administrativních povinností a zjednoduší se kontroly nemocných. Potud všechno OK. JENŽE ministryně práce a sociálních věcí (za ČSSD, samozřejmě, pokud by si to někdo nepamatoval) teď přišla s tím, že systém bude plně funkční až od 1. ledna 2020 a od 1. července 2019 se spustí jen částečně, což firmám ani lékařům zatím příliš komfort nezvedne. A zaměstnavatelé pochopitelně trvají na dodržení dohody a chtějí posunout karenční dobu, tedy proplácení prvních tří dnů nemoci na den, kdy budou plně spuštěny e-neschopenky,“ sdělil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…