A jak dlouho ho znáš?! Dusno kolem Filipa a KSČM. A všichni proti Babišovi? Připomínka kavárně

04.10.2020 21:10

„Vyšachování vítěze k politické kultuře nepřispívá a je to špatně,“ zhodnotil odstavení vítězného hnutí ANO v některých krajích hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Novinář Petr Kamberský pak připomenul, jak v roce 2010 podobně ODS s ČSSD obešla TOP 09 a pak následovalo „čtrnáct dnů protestů, demonstrací a vtrhávalo se dokonce na jednání nového zastupitelstva“. Bilancuje se i nad selháním tradičních levicových stran. „Já si myslím, že v KSČM Vojtěchu Filipovi nesahá nikdo ani po kotníky,“ padlo v příspěvku známého levicového aktivisty. Sociolog Petr Hampl již však jméno Vojtěchova náhradníka má.

A jak dlouho ho znáš?! Dusno kolem Filipa a KSČM. A všichni proti Babišovi? Připomínka kavárně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí
Půta, který již potřetí zvítězil v krajských volbách a plánuje sestavení koalice s Piráty a ODS, v rozhovoru pro Právo zmínil, že je špatné, když je vítěz voleb vyřazen z možnosti utvoření koalice. „Vítěz voleb by měl dostat šanci koalici sestavit, pokud toho není schopen, tak by to měl zkusit druhý na pásce. Dlouhodobě to říkám, že vyšachování vítěze k politické kultuře nepřispívá a je to špatně,“ kritizoval umístění ANO v mnoha krajích na druhou kolej.

On sám chce kromě SPD jednat se všemi, tedy i s ANO. „S ANO jsme spolupracovali čtyři roky, bylo to dobrá spolupráce, ale předvolební doba ukázala, že ANO chce vyhrávat za každou cenu, byť to byl asi spíš tlak z Prahy než jejich osobní přesvědčení,“ uvedl.

Novinář Petr Kamberský jeho slova kritizující současný trend s tím, že to „nemůže být tak, že se večer po volbách oznámí, že má (volební vítěz) smůlu“, ocenil.

„Vládne ten, kdo sestaví většinovou koalici. Tečka. A je úplně jedno, zda je jím vítěz či třetí v pořadí,“ napsal Kamberský na svém facebookovém profilu.

Připomenul, že když v roce 2010 složila vládu v Praze ODS s ČSSD, ačkoli vyhrála TOP 09, tak se tehdy odehrálo „čtrnáct dnů protestů, demonstrací a vtrhávalo se dokonce na jednání nového zastupitelstva. Komentáře i facebooky byly plné zrady hodnot, zrady voličů či tunelování demokracie,“ popsal.

„Prostě když obejdeme vítěze Zdeňka Tůmu, je to konec demokracie, když obejdeme jiného vítěze, je to naopak vítězství demokracie,“ připojuje.

Levicový aktivista a pozorovatel Robert Vinogradov zase zhodnotil neúspěch levicových stran. Souhlasí prý s názorem prezidenta Miloše Zemana, že i přes klesající preference nelze najít lepší vedení KSČM, než jaké je to současné pod Vojtěchem Filipem. „Já si myslím, že v KSČM Vojtěchu Filipovi nesahá nikdo ani po kotníky,“ myslí si.

Radí, aby komunisté neudělali stejnou chybu jako ČSSD a ODS. „Dlouholetý král se nepopravuje, protože to především destabilizuje stranu, kterou to vrhne do vnitřního chaosu a období hádek a nesvárů, ale dostává dvouleté období s podmínkou, aby si vychoval stejně kvalitního nástupce,“ píše.

Europoslankyně Kateřina Konečná podle něj komunisty z Bruselu ukočírovat nezvládne. Připomíná, že pád TOP 09 podle něj „začal zvolením bruselského Pospíšila předsedou“.

Avšak sociolog Petr Hampl již jméno na vedoucí pozici komunistů má. „Pro KSČM je tou osobností Josef Skála. Všichni to vědí. Jenže kdyby byl předsedou on, nebyl by takový prostor pro kšefty a rozkrádačky,“ poznačil. Podle něj je Skála „charismatická osobnost, skvělý řečník, člověk s vizí“.

„No ale samozřejmě jestli je cílem ‚sjednocení levice‘ se Zelenými, Piráty a TOP 09, potom je vhodnější osobností europoslankyně,“ dodal.

Vinogradov mu však vpálil, že Skála nepřipadá v úvahu. Prý se na mnohém shodnou, avšak u komunistů se přílišné podpoře netěší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…