A jak v Bělorusku ty volby zfalšovali? Slyšeli jste to někde? 80 procent hlasů, to už není jen tak, upozorňuje Zdeněk Zbořil

22.08.2020 19:45

Politolog Zdeněk Zbořil se v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz zaměřil na situaci v Bělorusku, k níž došlo po prezidentských volbách. Hovořilo se i o možné barevné revoluci i o případném vojenském řešení.

A jak v Bělorusku ty volby zfalšovali? Slyšeli jste to někde? 80 procent hlasů, to už není jen tak, upozorňuje Zdeněk Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zbořil se ve své analýze vyjádřil k tomu, že lídři Evropské unie tvrdí, že prezidentské volby v Bělorusku, v nichž zvítězil Alexandr Lukašenko, byly zfalšované. „Je to pozoruhodné v takové malé zemi, aby se zfalšovaly volební lístky v takovém množství a na různých místech a neproniklo nic na veřejnost. Anebo se to ví a jenom nám to tají evropští politici a čeští zpravodajové. Nikdo z nich neřekl, jak byly zfalšované,“ poznamenal Zbořil.

„Přece při takovém obrovském pohybu osob, které dokázaly zfalšovat 80 %, nebo třeba jenom 30 %, to je jedno, tak se ta informace nedá utajit. Koneckonců na to upozorňovali někteří čeští poslanci v Poslanecké sněmovně v debatě. Odpovědi se nám nedostalo, ani od těch poslanců, kteří hlasovali pro sankce nebo kaceřování prezidenta Lukašenka,“ sdělil Zbořil. Podle jeho slov je mnohem zajímavější to, proč ti lidé demonstrují, jaká mají hesla a co se jako jejich hesla ukazuje.  

Následně se hovořilo i o barevné revoluci. „Když se jedná o nějakou barevnou revoluci a představují se reformy, ke kterým má  dojít, tak se upozorňuje na situaci na Ukrajině, kde jsou naše média nebo agenti našich médií. A jak dopadla Ukrajina při všech svých proměnách? Ale mohlo se ukázat také na Československo, na Českou republiku. Máme obdobný případ, kdy v listopadu 89 přicházejí na Václavské náměstí dělníci z ČKD: ‚Už jsme tady! Už jsme tady!' ... a běžte se podívat, kde ty továrny Českomoravské-Kolben-Daněk stojí. Dnes tam není ani cihla! Co se stalo? Byly zprivatizovány společně se strategickým partnerem,“ sdělil Zbořil. 

Závěrem padla zmínka o vojenském řešení. „Mezi hlavami států Spolkové republiky Německo a Ruské federace došlo k jednání a tam možná zazněla nějaká slova a reminiscence na to, jaká byla úloha Německa za druhé světové války při dělení Ukrajiny, při obsazování Běloruska, zejména při tom barbarském potlačování odboje a ničení stovek vesnic, upalování lidí v domech, které si všichni místní lidé pamatují, tak tam mohla zaznít i ostrá slova. Pak mě zaujalo ještě to, že se o Litvě a Polsku nemluví. Zajímavé, že jsou to vlády, které o osudu černých občanů USA po zásahu policie, kdy se vzedmulo celosvětové hnutí, neprojevily  velký zájem, neprojevily ani zájem, když se střílelo gumovými projektily v Paříži a v jiných městech. A to nemluvím ani o těch zemích, kde dokonce působí česká armáda, kde se pořádají státní převraty, zatýká se prezident a velitelem armád, které jsou zde soustředěny v rámci koordinace sil NATO,“ uzavřel Zbořil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…