A je to tady. Martin Stropnický se vyjádřil na ČT k prezidentské kandidatuře

07.11.2016 19:49

Hostem pondělního pořadu Interview ČT24 byl ministr obrany Martin Stropnický.

A je to tady. Martin Stropnický se vyjádřil na ČT k prezidentské kandidatuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Moderátorka Světlana Witovská poukázala na to, že Andrej Babiš dnes serveru iDnes.cz řekl, že na vládě se normálně baví jen s ministrem kultury Danielem Hermanem a se dvěma ministry z ČSSD, které raději nejmenoval, aby neměli problémy. „To je na vládě opravdu takové dusno?“ zajímalo moderátorku. Podle Stropnického těmi třemi lidmi zřejmě Babiš myslel ty, se kterými může vést upřímnější hovor. „S vámi se baví všichni normálně?“ zajímalo dále moderátorku. „Občas je někdo jízlivý, občas potřebuje ukázat, že on má tu jedinou pravdu, ale ve většině případů si moc nestěžuji,“ odpověděl Stropnický.

Premiér Sobotka i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se ostře vymezují proti hnutí ANO. Čím to podle Stropnického je? „Situace je unikátní. Ve vládě jsou dvě strany, které si vzájemně konkurují. Bylo to jediné řešení, ale přineslo své výsledky. Vláda funguje, na naše poměry je velmi stabilní. Jsou půtky, ale ty jsou vždycky. Vše jde v řádu, který je pro podnikatele předvídatelný,“ uvedl Stropnický.

Witovská se jej také zeptala jako bývalého herce na to, co si myslí o iniciativě herců. „Měl jsem pocit, že je to trochu patetické. Prohlášení čtyř mě také zaskočilo, zdálo se mi zbytečně silné. Ale výzvy k občanským nepokojům jsou už trochu přes čáru,“ uvedl Stropnický.

Odmítl hodnotit prezidenta, prohlásil pouze, že je rád, že se Zeman o armádu zajímá. Je to změna poté, co jsme také měli prezidenta, který považoval armádu za zbytečnost.

O prezidentském kandidátovi se hnutí ANO bude seriózně bavit v únoru. Možná prý bude vnitřní referendum, osobně je přesvědčen o tom, že ANO by mělo mít svého prezidentského kandidáta. Nevyloučil, že by do prezidentských voleb sám šel.

Ohledně amerických prezidentských voleb uvedl, že Clintonová je předvídatelnější. Upozornil, že odklon USA od Evropy a příklon k Dálnému východu nastal už za prezidenta Obamy. Nyní USA posilují svou přítomnost v Evropě. Jak by v tomto směru reagoval Donald Trump, je prý naprosto nepředvídatelné.

Odmítl tvrzení, že vítězství Trumpa by bylo katastrofou, jak někteří tvrdí s tím, že nelze usuzovat na budoucnost na základě výroků z finální části předvolební kampaně.

Moderátorka se jej také zeptala, zda skončí Islámský stát dobytím Mosulu. Stropnický uvedl, že v tomto směru je docela skeptický.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…