A je to tady: První průzkum, kde je KSČM na prvním místě

29.08.2012 10:20

Jaroslav Borka, lídr KSČM v Karlovarském kraji, by se podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP stal v nejzápadnějším kraji hejtmanem. Komunisté tu poprvé překonali ČSSD a dostali se do čela předvolebních odhadů.

A je to tady: První průzkum, kde je KSČM na prvním místě
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP, který zadal deník Blesk, by krajské volby v Karlovarském kraji měly nového vítěze - komunistickou stranu. Podle průzkumu prováděného na konci srpna má KSČM   24,1 procenta, čímž překonali ČSSD, která má nyní rovných 24 procent. Třetí je ODS se 14 procenty, následuje Koalice pro Karlovarský kraj se 7,5 procenty a TOP 09 se 7,1. Za hranicí potřebnou pro vstup do zastupitelstva zůstali Zemanovci s 4,2 procenta.

Je to poprvé, kdy z výzkumu společnosti SANEP komunisté vycházejí jako volební vítěz v kterémkoliv z krajů. Doposud se všude drželi nejlépe na druhém místě za ČSSD. Ta je však zmítána vlastními aférami a problémy a její preference spíše klesají.

Celý průzkum ZDE

Podle průzkumu společnosti SC&C, která zjišťovala nálady obyvatel pro úterní diskusní pořad Otázky Václava Moravce, ještě vedla ČSSD s 26,5 procenty, komunisté s 23,5 procenty lehce zaostávali. ODS byla zhruba na stejné úrovni, stejně jako TOP 09. Koalice pro Karlovarský kraj byla na hraně volitelnosti s rovnými pěti procenty.   

Úspěch komunistů okomentoval politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj může být sociální program KSČM v Karlovarském kraji atraktivní, neboť právě zde mají obyvatelé nejnižší měsíční příjem na hlavu, a přitom vidí, že město Karlovy Vary je výkladní skříní bohatství a úspěšnosti. Proto chtějí potrestat dvě největší a nejbohatší politické strany za posledních deset let jejich střídavého vládnutí.

Podle dlouholetého karlovarského zastupitele za KSČM Zdeňka Musila se však do rozhodování lidí promítá především naštvanost na celostátní politickou reprezentaci. „Dnes a denně tady vidíme, jak se zem rozkrádá, jak mizí fabriky, které tady vyráběly celá staletí,“ rozčiluje se. A do toho se prý ještě lidé dozvídají, že se budou vracet miliardy církvím, nebo že ředitel VZP dostane ke svému štědrému platu ještě bohatou odměnu.

„Nejhorší je, že pokud bychom se skutečně dostali k moci, bude těžké to hospodaření pravicových stran napravit. Ty obrovské škody již napravit podle mne nelze,“ sdělil komunistický zastupitel pro ParlamentniListy.cz.

Přesto si však komunisté věří. „Zkušenost z kraje Karlovarského a Moravskoslezského ukazuje, že naši odborníci zvládají funkce v podstatě lépe než zástupci jiných politických stran,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda strany již dříve Vojtěch Filip. „Předpokládáme, že naši odborníci budou mít podporu občanů a nebojíme se vytvářet více koalicí než v roce 2008,“ dodal.  Podle průzkumů je však možné, že to budou právě komunisté, o jejichž přízeň se budou ostatní strany přetahovat.

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že debatu Václava Moravce sledovalo 132 tisíc diváků s podílem lehce nad 4 procenta celkové sledovanosti v danou dobu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová, jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…