A je zle: Porošenko vyhodil Kolomojského

25.03.2015 6:37

Ostrý kompetenční spor mezi ukrajinským prezidentem a oligarchou Ihorem Kolomojským vyvrcholil tím, že Porošenko jej odvolal z funkce gubernátora. O kroku, kterým vyvrcholil ostrý kompetenční spor, informovala prezidentská kancelář. Kolomojskyj údajně odstoupil na vlastní žádost, dekret o rezignaci prý Porošenko podepsal v jeho přítomnosti.

A je zle: Porošenko vyhodil Kolomojského
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Kolomojskyj patří k nejbohatším ukrajinským podnikatelům a zároveň nejvlivnějším politikům na východě země. Po vypuknutí proruského povstání se postavil pevně na stranu Kyjeva a podpořil proevropskou orientaci Ukrajiny. V Donbasu postupem času vytvořil dobrovolnický prapor, který bojuje proti vzbouřencům mimo oficiální armádní struktury. Podle kritiků Kolomojskyj zneužívá svého vlivu k posílení svých podnikatelských pozic.

Do střetu s Porošenkem se Kolomojskyj dostal v okamžiku, kdy Kyjev provedl reformu státní ropné společnosti UkrTransNafta. Miliardář v ní má menšinový podíl, ale díky svému vlivu prosadil do vedení firmy své stoupence. Oligarchu rozhořčilo rozhodnutí parlamentu o změně fungování státních akciových společností, které ho o vliv ve firmě připravilo. Kolomojskyj do sídla UkrTransNafty vyslal své oddíly, které objekt krátce obsadily.

Porošenko se pak v reakci nechal slyšet, že napříště nedovolí oligarchům, aby si pořizovali "soukromé armády" operující mimo oficiální vojenské struktury. "V zemi nebude ani jeden gubernátor, který by měl k dispozici soukromou armádu. Tečka," prohlásil rezolutně prezident.

Prezidentský dekret o uvolnění Kolomojského neuvádí žádný důvod rezignace. "Dněpropetrovská oblast musí zůstat pevností na východě, musí ochránit mír a klid pro občany," uvedl Porošenko podle prezidentské kanceláře.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…