A jedem do Ameriky. Zeman, Chovanec, podnikatelé, zbrojaři, Zaorálek možná dvakrát. A úředník, který nás má v USA na starosti...

14.03.2017 7:04

Již příští měsíc by měl do Spojených států amerických zavítat prezident Miloš Zeman. Bude jeden z prvních, které v Oválné pracovně Bílého domu přijme americký prezident Donald Trump. O dalších návštěvách českých politiků v USA informují Lidové noviny.

A jedem do Ameriky. Zeman, Chovanec, podnikatelé, zbrojaři, Zaorálek možná dvakrát. A úředník, který nás má v USA na starosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Jako první, již zítra, do Států zavítá Hynek Kmoníček, jenž se má stát velvyslancem USA. Do země se chystá i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), jenž se chce zúčastnit konference ohledně boje proti Islámskému státu. Je možné, že se pak ale do Ameriky vypraví i jako součást prezidentské delegace. 

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová totiž poukazuje na zmatky v americké administrativě. Dochází totiž k obměně tisců vysoce postavených úředníků z éry předchozího prezidenta Baracka Obamy. "Máme sice kontakt s úředníkem, který nás má na starosti, tomu to ale musejí schvalovat šéfové,“ uvedla. Podle deníku je v současné době na americkém ministerstvu 116 neobsazených pozic. Patro ministra zahraničí Rexe Tillersona navíc prochází rekonstrukcí. 

Kromě Zaorálka míří do Států také ministr dopravy Dan Ťok (ANO), který zde bude jednat o podpoře českého byznysu a bezpečnosti ve vesmíru. Eurokomisařka Věra Jourová by zde měla jednat o dohodě o ochraně soukromí. V dubnu by pak měl do Washingtonu zavítat také náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Český prezident do Bílého domu zavítá po 12 letech. Naposledy zde byl přijat Václav Klaus, a to ještě Georgem Bushem mladším. Zda poletí Zeman v doprovodu dalších ústavních činitelů, nebo sám, zatím jasné není. O cestu zatím projevili zájem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…