A jéje. Piráti se sesypali na STAN. Jenže pak přišla otázka...

13.01.2022 14:19 | Ze sítí

Vít Rakušan má za to, že hnutí STAN ohledně darů od kyperských firem zákon neporušilo. Jeho stranický kolega Gazdík dokonce argumentuje „nezávislým právním posudkem“. Ovšem vysvětlení už žádají Piráti, kteří si zakládají na transparentnosti a se STAN kandidovali v koalici. Senátor Wagenknecht si už povzdechl, že Vít Rakušan vrací politickou kulturu do 90. let, ozval se také Ivan Bartoš. Toho ovšem zpražila místopředsedkyně ČSSD, že nehlasoval pro to, aby původ peněz Rakušan vysvětlil na schůzi Sněmovny.

A jéje. Piráti se sesypali na STAN. Jenže pak přišla otázka...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem v Pardubicích

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37435 lidí
Důvěry se současná vláda dočká nejdříve ve večerních hodinách. Ještě před hlasováním chtěl předseda SPD Tomio Okamura řešit aféru ohledně sponzorů hnutí STAN. Ovšem program schůze poslanci neschválili. Předseda STAN Vít Rakušan říká, že hnutí v souvislosti s dary žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran, a pokud se prokáže, že je nějaký poskytovatel daru spojen s trestnou činností, tak si jeho peníze nenechá.

Že se STAN ničeho závadného nedopustil si myslí také ministr školství Petr Gazdík, který uvedl dle ČTK: „Neudělali jsme nic, čím bychom porušili zákon. Ano, jestli se někomu zdá, že by zákon měl být přísnější, tak to měl v minulosti prosadit, ale my jsme nic neporušili a máme na to nezávislý právní posudek.“

Nicméně, koaliční kolega STAN Ivan Bartoš uvádí, že strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. „STAN musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany,“ sdělil na twitteru.

„Tak, je to o důvěře. Občané od nové vlády a jejich představitelů tu prezentovanou  změnu politického fungování oprávněně čekají. A měli bychom k tomu s tímto vědomím přistupovat,“ doplnil k jeho slovům pirátský exposlanec Martin Jiránek.

Naopak se do Bartoše pustila místopředsedkyně mimosněmovních sociálních demokratů, Daniela Ostrá. „A proto jste zařízli mimořádnou schůzi PS, kde by měl váš koaliční partner hafo prostoru vše vysvětlit. Zajímavý postup… skoro jako s tím šetřením při rozšiřování počtu ministerstev. Sice to na první pohled vůbec nesedí, ale vy si to určitě nějak pragmaticky obhájíte. Změna!“ kritizovala Bartošův postup.

Kromě Bartoše se k Rakušanovi a financování vyjádřil pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. „Toto je hodně smutné. Pokud ministr vnitra vnímá problematiku financování politických stran a off shore tak, jak prezentuje, vrací politickou kulturu bohužel do 90. let,“ řekl o Rakušanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…