A mám to zadarmo! 14 dní klid. Vysmátý Čech přijel z Polska

04.10.2023 9:47

Natankoval v Polsku plnou nádrž. Díky rozdílu ceny 7 Kč na litr měl cestu zadarmo, svěřil se „vysmátý“ Čech po návratu z Polska, kde nakupoval. Potraviny i drogerii nakoupil v takovém množství, že má od nákupů na 14 dní klid. Je mu jen líto, že chudší občané také nemohou popojet a nakoupit do zásoby. A jak že je to s cenami pohonných hmot v Polsku?

A mám to zadarmo! 14 dní klid. Vysmátý Čech přijel z Polska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ceny potravin v Polsku

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Rozdíly v cenách pohonných hmot mezi Českem a Polskem se v posledních dvou týdnech staly velkým lákadlem přeshraničního cestování nejen pro ty, kteří jezdí do Polska nakupovat pravidelně.

Miroslav Červenka, žijící v Ústeckém kraji, kde také kandidoval za Trikoloru, přidal osobní zážitek z tohoto víkendu.

Vydal se prý na nákupy do Německa, kam to má 12 kilometrů, a do Polska, kam jen o něco málo více.

Potraviny a drogerii prý nakoupil v takovém množství, že teď čtrnáct dní nemusí do obchodů na české straně hranice, předražených díky vládní politice, čtrnáct dní ani vkročit.

Navíc v Polsku natankoval plnou nádrž a rozdíl cen je dnes takový, že měl celou cestu zadarmo.

Aktuální rozdíl je podle něj 7,50 na litr.

„Když pak připočtete, že v Polsku např. seženeme maso okolo 65 Kč/kg vepřové a 95 Kč/kg hovězí (za cca 120/kg bylo v polském Kauflandu irské) + za 19 Kč máslo (200 g) nebo 9 Kč/kg brambor, kuřáci pak na každé krabičce koupené v Polsku ušetří okolo 50 Kč, není divu, že polské markety praskají ve švech pod náporem českých zákazníků žijících v blízkém i vzdálenějším příhraničí,“ pochlubil se Červenka. Je mu jen líto, že chudší občané také nemohou popojet a nakoupit do zásoby.

Během září byl rozdíl u benzínu ještě vyšší, kolem deseti korun. Nyní už pohonné hmoty zdražují i v Polsku.

Nejníže byly ceny v přepočtu na 32 korunách za litr, teď už je standardem spíše 34. V Česku však ceny rostou podobně rychle.

Nárůst cen pohonných hmot, který svět zažívá přibližně od srpna a má ještě zrychlit, je způsoben několika jevy v globální ekonomice, zejména dohodou Ruska a BRICS na snížení těžby ropy.

Známý ostravský bloger a znalec slezského příhraničí Ladislav Větvička ale podotýká, že v Polsku ještě vloni v listopadu platili řidiči za litr v přepočtu 42 korun, zhruba stejně, jako ti naši.

V různých zemích ale konkrétní podobu ceny na pumpách samozřejmě ovlivňují i domácí faktory. Česko má oproti Polsku výrazně vyšší spotřební daň, jednu z nejvyšších v EU.

Polsko naopak udržuje daňovou úlevu, kterou zavedlo v rámci boje proti inflaci v roce 2022. Tehdy ji snížilo z 23 procent na 8 procent. Nyní už je zpět na 23 procentech.

Polská vláda prodloužila nulovou DPH na základní potraviny do konce roku 2023. Je obviňována, že tak učinila v rámci předvolebního populismu, Poláci jdou totiž k parlamentním volbám teď v říjnu. Česká televize také hovořila o tom, že polská vláda tlačí na prodejce. Vláda to však odmítá.

Česko stanovuje spotřební daň pevnou částkou, a to ve výši 9,95 korun za litr. Navíc je odváděna i DPH.

Výpočet ekonomů zjistil, že pokud je v Česku na stojanu cena za litr benzínu 40 Kč, má z toho stát na daních 19,78 korun.

Rozdíly v daních, nejen u pohonných hmot, ještě zvýraznily cenové nůžky mezi Polskem a Českem, které přispěly k fenoménu nákupů v Polsku. Přes hranice se pravidelně vypravují z pohraničních oblastí tisíce lidí včetně zmíněného kandidáta Trikolory.

„Smůlu samozřejmě mají lidé chudší, kteří si nemohou dovolit nakupovat do zásoby v zahraničí a dále pak ti, kteří žijí daleko od polských, resp. německých hranic, např na jižní nebo jihovýchodní Moravě. Ale neměli by zoufat, po slovenských volbách mají naději, že také u nich budou do roka ceny blíže oněm polským než nad těmi českými,“ uzavřel optimisticky Miroslav Červenka.

V Česku bohužel bude třeba si ještě dva roky počkat...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ekonomicky výhodnější by bylo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 04.10.2023 10:00:32
kdyby místo SPOLU a PirSTAN tady v Česku vládlo polské "Právo i Spravedlnost". ideologicky je to jedno.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…