A už to lítá: Sobotka a Babiš prý chystají vyhazovy ministrů. Možná dojde i na velmi známá jména

18.09.2014 7:21

Prvním ministrem, vyhozeným ze Sobotkovy vlády pro nezvládnutí funkce, má být šéf dopravy Antonín Prachař. Píše o tom MF Dnes, která odkazuje na zdroje z hnutí ANO. Prachař prý naštval už i svého předsedu Andreje Babiše.

A už to lítá: Sobotka a Babiš prý chystají vyhazovy ministrů. Možná dojde i na velmi známá jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Prachař (vlevo)

Anketa

Měla by média informovat citlivěji o závažné nemoci expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 2536 lidí

Minulý týden byl ministr dopravy na pohovoru u premiéra a podle zdrojů z Úřadu vlády při tom bylo pěkně dusno. Prachař navíc podle MF DNES štve i Andreje Babiše, který svou kritiku předchozích vlád postavil mimo jiné právě na tom, že nebyly schopny vybudovat pořádnou dálniční síť. Teď musí čelit uštěpačným otázkám, že za Prachařova ministrování se až tolik nezměnilo.

Před několika dny si vláda nechala od Prachaře předložit zprávu o čerpání peněz z Fondu dopravní infrastruktury. V ní ministr mimo jiné přiznává, že do konce června bylo na stavby vyčerpáno ani ne 23 procent z prostředků na tento rok.

Veřejně zatím vládní politici za Prachařem stojí a problémy vysvětlují dědictvím po jeho předchůdcích. „Za pět měsíců od nástupu vlády do června zázrak udělat nešlo,“ řekl MF Dnes premiér Sobotka.

Ministr financí a Prachařův stranický šéf Andrej Babiš byl však ostřejší. „Pan Prachař tvrdí, že to do konce roku doběhne. Co mi zbývá, než mu věřit?“ ptá se řečnicky. Působení ministra Prachaře prý vnímá jako problematické, byť také uznává, že problémy zdědil po svých předchůdcích. Podle Babiše je Ředitelství silnic a dálnic dlouhodobě v rozkladu a dálnice se prakticky přestaly stavět už za ministra Bárty.

Podle informací MF DNES z kuloárů ale přesto trpělivost s Prachařem přetekla a na Ministerstvu dopravy by se měl balit po podzimních komunálních volbách. Sám to komentuje s nadhledem: „O kom se říká, že umřel, dožije se vysokého věku,“ připomíná.

O jeho nástupci zatím není jasno, hovoří se i o variantě, že by hnutí ANO úplně opustilo rezort dopravy a vyměnilo jej s ČSSD například za zdravotnictví. Jeho šéf Svatopluk Němeček totiž rovněž patří mezi ohrožené ministry.

A nemusela by to být jediná „rošáda“. Vládu opouští nastávající eurokomisařka Věra Jourová a z regionů ČSSD se prý velmi hlasitě ozývá, že by strana měla ministerstvo, přes které tečou evropské miliardy, stůj co stůj od Babiše získat. Výměnou nabízí vlivné Ministerstvo průmyslu a obchodu, které by tak musel opustit Jan Mládek, s nímž rovněž ve vedení vlády nepanuje absolutní spokojenost.

Uvažuje se ale i o dalších změnách. Například o výměně ministra obrany Stropnického, který sice není považován za vyloženě neúspěšného, ale bývalý známý herec nemá mezi vojáky prakticky žádnou autoritu. Jeho nahrazení Vlastimilem Pickem by navíc uspokojilo prezidenta Zemana. Posledním ohroženým pak je Daniel Herman, u něhož je ale uváděn pozoruhodný důvod- měl by skončit, protože velké strany považují za vhodné, aby vládní čístka postihla všechny členy koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…