A znovu pryč. Obce kolem bouchajícího muničáku se musí opět evakuovat

05.12.2014 20:17

Lidé z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku musí znovu opustit své domovy. Policie začala s jejich evakuací večer, potvrdila ČTK zlínská policejní mluvčí Milena Kozumplíková. Důvodem je ohrožení jejich života, řekla bez dalších podrobností. Obyvatelé obcí byli kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích evakuováni už ve středu, dnes odpoledne se mohli vrátit domů.

A znovu pryč. Obce kolem bouchajícího muničáku se musí opět evakuovat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Označení nebezpečného prostoru

Starostové dotčených obcí večer žádné detonace neslyšeli. Starostka Haluzic Stanislava Zvonková ČTK řekla, že právě obvolává občany. Ani starosta Vlachovic, k nimž Vrbětice náleží, Zdeněk Hověžák nemá k důvodům nové evakuace žádné informace. ČTK dnes kolem 19:30 řekl, že se zhruba za hodinu sejde s dalšími starosty. V Lipové žije přes 300 lidí, v Haluzicích zhruba 80.

Z areálu u Vrbětic, části Vlachovic na Zlínsku, se poslední neřízená detonace ozvala kolem čtvrtečního poledne. Pyrotechnici zkoumali okolí obcí už ve čtvrtek. Prohlídka v Lipové i Haluzicích ukázala, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty. Střepiny z munice se nejblíže našly 400 metrů od Lipové, do 400 metrů od Haluzic pyrotechnici žádné střepiny z munice nenašli.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Ve skladu číslo 16, který vybuchl 16. října, bylo asi pět desítek tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…