ANO a ODS v jedné vládě? Na jméno vám to nikdo neřekne, ale...

21.04.2024 12:09

„S vládou ANO a ODS bych neměl problém,“ uvedl pro CNN Prima News nejmenovaný člen hnutí ANO. Dle volebního modelu agentury STEM by v březnu vyhrálo volby hnutí ANO a druhá by byla ODS. I proto se znovu vynořují spekulace o možné spolupráci mezi oběma stranami po volbách 2025. Některým představitelům ANO se spojení právě s občanskými demokraty jeví jako nejlogičtější a ideologicky stabilnější, než je například současná pětikoalice.

ANO a ODS v jedné vládě? Na jméno vám to nikdo neřekne, ale...
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala, Andrej Babiš.

Volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s téměř 33 %. Na druhém místě je ODS se 14,5 %. Třetí se umístili Piráti (10,5 %) a čtvrtá SPD (9,3 %). Více než 5 % pak mělo už jen hnutí STAN s 6,6 % a TOP 09 s 5,2 %. Průzkum byl proveden agenturou STEM pro CNN Prima News.

Otázkou však zůstává, s kým by ANO při případné výhře po volbách 2025 složilo vládu. Jak vyplývá z odpovědí některých vysoce postavených představitelů hnutí ANO, vládnutí s ODS by jim po volbách 2025 nevadilo.

„S vládou ANO a ODS bych neměl problém,“ uvedl pro CNN Prima News nejmenovaný člen ANO, jenž věří, že se vyjednavačům hnutí ANO po volbách podaří domluvit s jednou z pětikoaličních stran. ODS by dle něj byla nejlogičtější volbou.

Někteří členové ANO vnímají, že z ideologického hlediska by šlo o stabilnější spolupráci než v případě současné pětikoalice. „Je to těžká situace,“ konstatoval další. Ani tento nechtěl uvést své jméno.

Domluva mezi ANO a ODS by se však pravděpodobně musela odehrát bez Petra Fialy a stejně tak i bez předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

„ODS bez Fialy je podle mě věc, o které se mluví asi nejčastěji. Radši toto než Piráty a STAN, ti jsou problematičtí. Nevím, nakolik by ale ODS snesla Babiše jako premiéra. Pro většinu stran je to no-go,“ sdělil jiný člen ANO, jenž si taktéž přál zůstat v anonymitě.

Na hypotetické sestavování vlády je však dle slov tohoto člena ANO brzo, preference mohou před volbami klesnout velice rychle. „Myslím, že největšími soupeři budou zase ODS, Piráti a STAN. Možná zase Bartoš a Rakušan, jako tomu bylo před lety. Pokud jim preference porostou, musíme se do nich samozřejmě opřít. O lidovce ani TOP 09 bych se moc nebál, ti jsou v pytli,“ řekl nedávno pro CNN Prima News.

Příštím premiérem by teoreticky mohl být například Karel Havlíček (ANO) nebo jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Současný předseda ODS a premiér Petr Fiala se k případné koalici ODS a ANO vyjádřil už v únoru následovně: „Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal, tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice.“

Jiný člen ANO je však toho názoru, že v případě úspěchu ANO ve volbách by mohla ODS vstoupit do vlády pod záminkou, že tím zabránit spolupráci mezi ANO a SPD.

Vládu s SPD však představitelé ANO zatím odmítají. Stejně tak se proti ANO vymezuje i hnutí SPD, jež v hnutí ANO spatřuje „těžkou konkurenci“ a dle slov Tomia Okamury existují mezi oběma hnutími zásadní rozdíly.

Okamura několik rozdílů zmínil. Mezi nimi např. i ten, že ANO – podobně jako vládní koalice – podporuje zasílání zbraní na Ukrajinu. „My, SPD, jsme ve Sněmovně jediní proti tomu. Stejně tak Andrej Babiš odsouhlasil Green Deal, který nám všem zdražuje potraviny, energie, bydlení. Podporuje to i Fialova vláda. My jsme jediní, kdo od začátku byli proti,“ připomněl Okamura.

Pozitivněji spolupráci s ANO ze členů ODS vidí doposud jen europoslanec Jan Zahradil. Vyjádřil se tak v červenci 2023 na platformě X. „Je načase v ODS prolomit toto tabu, začít se o tom bavit a netvářit se, že jsme odsouzeni k trvalému svazku s dvěma tříprocentními stranami,“ napsal v létě Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak budeme volit novou koalici., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 21.04.2024 12:44:27
SPD a Komunisty!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…