ANO má slovník jako Mussolini. Kalousek drtil Babiše na F1 a obohatil posluchače novými výrazy

25.09.2016 18:14

Hostem Luboše Xavera Veselého v Pressklubu na Frekvenci 1 byl exministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Řeč přišla na nadcházející volby, ale i na elektronickou evidenci tržeb či rozpočet.

ANO má slovník jako Mussolini. Kalousek drtil Babiše na F1 a obohatil posluchače novými výrazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

„Nikdy by mě nenapadlo, že ruský prezident Vladimir Putin bude populárnější než německá kancléřka Angela Merkelová. A že liberálně demokratické prostředí bude trendovat k o něco autokratičtějšímu,“ zmínil například proměny, jež se musejí v předvolební kampani vysvětlovat, Kalousek.

Lidi před volbami mimo jiné trápí podle Kalouska i elektronická evidence tržeb. „Lidé vstoupí do naprosto nerovných podmínek, kdy na někoho bude ten instrument uvalen, na někoho nebude. Stále není jasné, jak to bude fungovat,“ zmínil exministr financí. V Chorvatsku podle něj do rozpočtu žádné peníze ze zavedení elektronické evidence tržeb nepřitekly. „Jediný argument, který stál za diskusi, je narovnání podnikatelského prostředí. Ale z tohoto argumentu se dnes stala karikatura. Množství výjimek a postupného náběhu prostředí nenarovnává, ale ještě víc pokřivuje,“ dodal.

Krajské volby mohou být podle Kalouska určitým referendem o tom, zda jsou voliči spokojeni se současnou vládní politikou. „Pevně věřím, že pak budou vládní strany například reflektovat náš návrh ohledně EET a podpoří jej,“ zmínil s tím, že navrhuje dvouletý odklad návrhu zákona.

Kalousek se pak opřel i do podoby státního rozpočtu, kdy podle něj vláda investuje méně než oni v době finanční krize. „Nejrychleji rostoucí položkou jsou dotace agropotravinářskému komplexu. Řadový občan si ale nepolepšil,“ kritizoval Kalousek. Nejvíce kritiky zaměřil na navyšování strukturálního salda, on osobně by snižoval i deficit.

V případě vítězství ve volbách Kalousek nevyloučil ani spolupráci se sociálními demokraty. „Když někdo chce vymazat lajny a postřílet rozhodčí, měli by mít hráči dostatek rozumu, aby toto hřiště ubránili,“ zmínil Kalousek nebezpečí v podobě hnutí ANO. „Slovník tohoto hnutí je velmi podobný slovníku Benita Mussoliniho. Proto chceme bránit naše demokratické hřiště a spojíme se s jakoukoli demokratickou stranou,“ poukázal Kalousek.

Kalousek seznámil posluchače také s novými výrazy – nechumelismem a bezčasím. Podle něj se v současné době toleruje daleko více věcí než před čtyřmi lety. I z toho důvodu bylo nutné schválit zákon o střetu zájmů. „Politici by neměli vlastnit média, neboť narušují svobodnou soutěž,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…