ANO stále hledá nové hvězdy do voleb. Řadoví straníci už podle Echa začínají reptat

05.04.2014 13:17

Server Echo24.cz, se kterým se nedávno pustil do křížku ministr financí Andrej Babiš (ANO) přináší informace o tom, jak si stojí právě jeho hnutí. Po personální stránce to prý není nic moc, o čemž svědčí jak skutečnost, že straně schází řadoví místopředsedové, tak fakt, že strana hledá další nezávislé osobnosti pro senátní volby. Tento postup se ale nelíbí řadě straníků.

ANO stále hledá nové hvězdy do voleb. Řadoví straníci už podle Echa začínají reptat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Když miliardář Andrej Babiš koupil vydavatelství Mafra, získal tím i dva významné české deníky - MF Dnes a Lidové noviny. To se ale řadě tamních novinářů nelíbilo, takže opustili redakční řady a založili si nový zpravodajský web - Echo24.cz. Právě do něj se Babiš pustil v přímém přenosu před televizními kamerami na jedné tiskové konferenci a za svůj výstup se později omluvil.

Naše hnutí má problém, prozradil Babiš

A právě tento web si posvítil na personální situaci v hnutí ANO, kterému ministr financí Andrej Babiš předsedá. První místopředsedkyní strany je ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, která několik týdnů prožila neoprávněně ve vazební věznici a dnes za to požaduje odškodnění. Za touto ženou stojí nějaký příběh a totéž platí i o dalších politicích ANO, jako třeba o současném ministrovi obrany Martinu Stropnickém nebo o poslanci Martinu Komárkovi, někdejším novináři. Tady ale nastává problém. Většina známých osobností z ANO zastává důležité vládní posty a hnutí tak hledá způsob, jak zaplnit určitou personální vyprahlost.

„Naše hnutí má problém v tom, že není tak personálně zabezpečené jako ostatní strany. Většina našich aktivních funkcionářů se dostala do sněmovny nebo je ve vládě. Máme tak personální vakuum, které teď řešíme,“ uvedl nedávno stávající vicepremiér a ministr financí.

Není přitom bez zajímavosti, že původně měl být lídrem celého hnutí Pavel Telička, Babiš s ním o tom jednal, ale bývalý eurokomisař se nakonec stal jen prvním mužem pro nadcházející eurovolby. Z hnutí ale zaznívají hlasy, že měl následně velký vliv na sestavování kandidátní listiny na prvních pozicích a straníci, kteří s hnutím kráčí od počátku, nedostali mnoho prostoru.

Úspěch přitahuje

Úspěch hnutí v předčasných volbách ale vedl k tomu, že se lidé o spolupráci sami hlásí a ANO si může i vybírat. Nyní hledá kandidáty do senátních a komunálních voleb. Známé osobnosti mohou opět přilákat voliče, ale podle informací MF Dnes se také znovu ozývají nespokojenci z řad členské základny. Ti totiž mohou znovu zjistit, že nezůstane mnoho míst na volitelných pozicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…