Aby lidé viděli, kam jdou jejich peníze. Stropnický představil armádu na tradičních Bahnech

10.06.2017 15:44

Den pozemního vojska Bahna 2017, který se konal ve Strašicích na Rokycansku, přilákal tisíce lidí. Zúčastnilo se ho 1400 příslušníků české armády. Představili se i vojáci z okolních zemí a nechyběly ani kluby vojenské historie. Přítomní uctili i památku obětí z Lidic.

Aby lidé viděli, kam jdou jejich peníze. Stropnický představil armádu na tradičních Bahnech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Jedná se už o 28. ročník této akce. Jak uvedla ČTK, podle ministra obrany Martina Stropnického je potěšující masivní účast. „Celá akce je dělaná proto, aby lidé měli s armádou kontakt. Aby viděli, co dělá, jak to dělá a kam jdou peníze daňových poplatníků,“ řekl podle ČTK novinářům Martin Stropnický.

Právě na dnešek připadlo velmi smutné výročí – 75 let od vypálení Lidic. Akce Bahna proto začala minutou ticha jako uctění památky lidí, kteří v Lidicích nelidské řádění nacistů nepřežili.

Pro návštěvníky této akce, mezi kterými bývají i rodiny s dětmi, připravili pořadatelé například ukázky z vojenské historie. Jak píše ČTK, současná technika se předvedla ukázkou obranné operace k odvrácení útoku protivníka.

Akce patří mezi úspěšné už tradičně. I vloni se přišlo na vojáky podívat několik desítek tisíc lidí. Jak ČTK uvádí, Stropnický si pochvaloval, že se v posledních letech poměrně daří dohánět investice do armády i nábor nových vojáků. „Loni jsme udělali rekord a přijali jsme 2200 vojáků. To je skoro deset procent armády,“ řekl pro ČTK Stropnický. Dodal ale, že část vojáků zase odchází. „Čistý přírůstek byl minimálně 1300 osob,“ uvedl Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…