Advent předsedy Vystrčila: Extremisté, populisté a jak to bylo za „minulých vlád a prezidentů“

18.12.2023 21:10

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) v adventním projevu varoval před extremisty a sliby populistů, ale i před nebezpečným trendem eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti. Hovořil o oslabení demokracie. Varoval, že lehce může dojít k oslabení demokracie a k rozkolísání demokratického společenského systému. Opřel se do minulých prezidentů.

Advent předsedy Vystrčila: Extremisté, populisté a jak to bylo za „minulých vlád a prezidentů“
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil přednesl adventní projev

Předseda Senátu předně poděkoval občanům, s nimiž se setkává a od nichž se mu dostává podpory, ale také kritiky. „Říkáte mi, že máte obavy z migrace, z konfliktu na Ukrajině nebo na Blízkém východě,“ uvedl Vystrčil. Zmínil, že témata, která lidi trápí, jsou i drahé energie a potraviny.

Následně varoval před populisty a jejich sliby. „Existují lidé, říká se jim populisté, kteří tvrdí, že vše se dá vyřešit rychle a jednoduše, bezbolestně. Říkají například, že není žádný problém zlevnit potraviny nebo energie, že je jednoduché vyřešit důchody nebo problémy ve školství, v našem zdravotnictví,“ pokračoval Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„To já vám říkat nemohu a nebudu. Nebudu vám lhát, ani vám slibovat nereálné věci,“ řekl. A že lhaní a populistických slibů jsme si užili a bohužel stále užíváme dost a dost.

Vystrčil přiznal, že mu velmi vadí, že jak koaliční, tak opoziční politici postupně ztrácejí schopnost spolu mluvit. „Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování, jsou při debatách politiků čím dál častější,“ poznamenal. Podobné sváry se odehrávají i v hospodách či v českých domácnostech.

Ani občané podle jeho slov nerozumějí tomu, proč jednání o programu trvají v Poslanecké sněmovně hodiny. „Považujete to za plýtvání prostředky, energií, časem. A já s vámi souhlasím,“ reagoval v projevu Vystrčil na stížností, které mu občané posílají.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o velmi nebezpečný trend eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti. Je to na úkor hledání kompromisů a rozumných dlouhodobě funkčních řešení,“ konstatoval Vystrčil.

„V demokracii by nikdo neměl na úkor slabšího bezohledně využívat sovu převahu. Stejně tak by v demokracii nikdo neměl za každou cestu bezohledně blokovat řešení, které má podporu většiny. Pokud budeme k tomuto svým chováním nadále směřovat, rozvoj naší země se zastaví,“ řekl předseda Senátu.

A že důsledkem toho bude růst nedůvěry v parlamentní demokratický systém a ve schopnosti politiků řešit naše společné problémy. „Na tom nejvíce vydělávají populisté a extremisté; to je již dne jasné a naprosto zřejmé,“ podotkl.

Miloš Vystrčil ve svém projevu varoval, že tím zároveň může lehce dojít k „oslabení demokracie a k rozkolísání demokratického společenského systému“.

 „Dovolují si před tím varovat, a velmi poprosit, naléhavě požádat, abychom v tomto způsobu chování v roce 2024 nepokračovali. Vyzývám v první řadě všechny zákonodárce, abychom se chovali vždy slušně a vždy s respektem. Abychom začali fungovat normálně ve prospěch naší země, ve prospěch jejích občanů,“ žádá Vystrčil.

„Všichni bychom si také měli přiznat, že jsme v minulosti dělali chyby, že neexistují jednoduchá řešení, jak dát věci do pořádku. Všichni přece víme, komu nevadilo a kdo připustil prohlubování naší strategické, surovinové a výrobní závislosti na zemích s autoritářskými režimy. Stalo se tak za několika minulých vlád a minulých prezidentů,“ podotkl Vystrčil.

„Také sami lidé by si měli například přiznat, že souhlasili s prohlubováním závislosti na levných energiích a surovinách z Ruska nebo na výrobcích a lécích z Číny, kvůli naivní a nezodpovědné hospodářské politice za několika minulých vlád a minulých prezidentů,“ pravil předseda Senátu.

V závěru adventního projevu vyjádřil přání, abychom v budoucnu spolupracovali; neměli bychom si „házet klacky pod nohy“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vypadá to , že Vystrčil nedrží, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 19.12.2023 9:53:17
advent, ale akční ideologické období. Všech 8000 voličů , kteří tohohle tvora volili, by se mělo zamyslet, jestli opravdu musí chodit volit takovéto osoby.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…