Advokát: Nepřišly vám dávky a museli jste si půjčit? Žalujte stát

09.01.2014 8:39

Kvůli kolapsu systému vyplácení dávek v hmotné nouzi a podpory v nezaměstnanosti na úřadech práce nedostala své peníze včas řada lidí. Ti, kterým nepřijdou dávky v zákonné lhůtě třiceti dnů, mohou stát žalovat. A tím získat třeba finanční kompenzaci za úrok, který musí zaplatit kvůli nechtěné půjče. On-line deníku Týden.cz to řekl advokát Josef Lžičař.

Advokát: Nepřišly vám dávky a museli jste si půjčit? Žalujte stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Lidé, kteří jsou na dávkách v hmotné nouzi závislí, se obávají, že kvůli tomu, že své peníze nedostanou včas, nebudou moci zaplatit obvyklé služby a bydlení, ani jídlo pro sebe a svou rodinu. Advokát Josef Lžičař pro ně má řešení, o které se podělil s on-line deníkem Týden.cz.

Úřad práce má na vyplacení dávek lhůtu třicet dní danou zákonem. Ve chvíli, kdy tak neučiní, nabízí se klientovi možnost stát za zpoždění žalovat.

„Z právního předpisu vyplývá povinnost vyplatit to v té určité lhůtě. Jestli stát tu lhůtu nesplní, tak lze vycházet z toho, že porušil právní povinnost. Pak připadá v úvahu, že je odpovědný za škodu, která byla tím způsobena. Jestli někdo poruší právní povinnost a v tom důsledku vznikne škoda, připadá v úvahu odpovědnost za náhradu škody, která tím klientovi vznikla," uvedl advokát Josef Lžičař.

Stát by tak mohl kompenzovat náklady i těm lidem, kteří si kvůli výpadku příjmu z úřadu práce museli pořídit půjčku a naběhly jim úroky.

Úřady práce nabízejí mimořádnou pomoc

Mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková on-line deník Týden.cz ujistila, že úřad dělá vše proto, aby klienti dostali peníze včas. „Výplata dávek by neměla být ohrožena. Děláme vše pro to, abychom dodrželi zákonné lhůty. Naši zaměstnanci jsou v práci od brzkého rána do pozdních večerních hodin, aby zajistili výplatu dávek včas. Pokud dojde ke zpoždění výplaty, tak by měla být v řádu několika málo dní," uvedla.

Všem klientům, kteří své peníze nedostanou včas, navíc úřad práce nabízí jednorázovou finanční pomoc, která se vyplácí ihned v hotovosti nebo na účet klienta. O takovou pomoc mohou lidé požádat na kontaktním pracovišti, kam běžně docházejí.

Potíže s vyplácením dávek nastaly v souvislosti s přechodem na staronový systém. Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) bez výběrového řízení uzavřel smlouvu na dodání nového systému s firmou Fujitsu. Kontrakt ale Nejvyšší kontrolní úřad zrušil a společnost systém odstavila. Zaměstnanci úřadů práce se tak museli vrátit k dva roky starému systému, se kterým už mnohdy neumí pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…