Aerolinky pro kaskadéry. Malajsijci i po pádu letadla létají přes bojové zóny

22.07.2014 15:43

Letecká společnost Malaysia Airlines přišla v posledních měsících o dvě dopravní letadla se stovkami pasažérů, přesto dál riskuje. Nyní nechala svůj další stroj letět nad bojovou zónou v Sýrii. S informací přišla agentura AFP.

Aerolinky pro kaskadéry. Malajsijci i po pádu letadla létají přes bojové zóny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti údajné americké agresi vůči Sýrii před ambasádou USA v Praze

Společnost Malaysia Airlines se k této skutečnosti sama přiznala a dráhu letu obhajovala tak, že Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) syrský prostor nevyčlenila z povolených leteckých tras. Firmě se přitom na jaře ztratil boeing s 239 lidmi, který směřoval do Pekingu. Nyní bylo další letadlo s 298 lidmi na palubě pravděpodobně sestřeleno nad východní Ukrajinou.

 „Let MH004 byl po celou dobu v prostoru povoleném Mezinárodní organizací pro civilní letectví. Syrský vzdušný prostor není nijak omezen," hájily se v pondělí Malajsijské aerolinky. Kvůli uzavření trasy nad Ukrajinou tak odklonily nedělní let MH004 z Kuala Lumpuru do Londýna na trasu nad Sýrií. Server The Daily Telegraph přitom upozornil, že ještě v sobotu se společnost Sýrii vyhýbala, ovšem v neděli trasa vedla přes bojiště u syrského Homsu.

Na sociálních sítích vyvolal tento krok vlnu kritiky. „Co se s těmi chlápky děje? Malajsijci teď létají nad Sýrií," napsal například jeden z uživatelů na Twitteru. „Chtějí přijít o další letadlo?" napsal pak další.

Malajsijských aerolinek, které nechaly let M17 na trase nad východní Ukrajinou, se však zastal šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Tony Tyler. Podle něj „vlády a letecké navigační služby poskytují informace o vhodných leteckých trasách a malajsijské letadlo M17 letělo na jedné z nich".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…