Agrofertistán? Andrej Babiš prý obsazuje Česko. Expertka: Horší než za ODS

16.04.2014 7:11

Mirek Topolánek po vyhraných volbách v roce 2006 začal nevkusně slibovat, že ve státní správě udělá „noc dlouhých nožů“. Ve skutečnosti jsou však prý jeho aktivity na poli dosazování vlastních lidí na ministerstva a do dalších veřejných institucí spíše břídilské oproti tomu, co se odehrává nyní. Zejména na ministerstvech obsazených hnutím ANO se prý „čistí“ neobyčejně svědomitě, až na úroveň řadových referentů.

Agrofertistán? Andrej Babiš prý obsazuje Česko. Expertka: Horší než za ODS
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bude podle Vás Andrej Babiš úspěšným ministrem financí?

73%
27%
hlasovalo: 6237 lidí

Podle deníku MF Dnes, který v infografice přiložené k článku použil v nadsázce termín „Agrofertistán", je často hlavním kritériem pro nominaci pracovní zkušenost ze skupiny Agrofert. A hodí se zejména, pokud aspirujete na nejvyšší pozice na ministerstvu, případně ve firmách, které mu podléhají. Například na ministerstvech dopravy a životního prostředí se prý již usadilo více než deset takových lidí. Další pak získávají funkce například v čele Správy železničních dopravních cest nebo Ředitelství silnic a dálnic.

Potřebu razantních personálních změn ale koalice hájí. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek upozorňuje, že nově nastoupivší ministři objevují ve skříních svých podřízených tolik kostlivců, často přímo kriminální povahy, že vlastně nemají jinou možnost, než tyto zaměstnance propouštět. „Podívejte se, na co všechno se na ministerstvech přišlo,“ upozorňuje.

Celková bilance vlády prozatím činí zhruba dvě stovky výměn jen na pozicích náměstků a vrchních ředitelů, a to ještě vláda podle všeho s výměnami nekončí. Na pováženou jsou ale spíše odchody celých týmů jednotlivých ministerských oddělení. Například na Ministerstvu životního prostředí, které je personálně jedním z nejmenších, se objevilo skoro pět desítek nových lidí.

Modelový příklad postupu nové vlády je možné pozorovat ve Státním úřadu pro kontrolu léčiv. Ministr Svatopluk Němeček do jeho čela dosadil Zdeňka Blahutu, doposud vedoucího lékárny v Městské nemocnici Ostrava, odkud přišel i sám Němeček. Jeho známý během prvního dne ve funkci vyhodil kompletní vedení a značnou část řadových pracovníků - celkem tři desítky lidí.

Neziskové organizace v této souvislosti upozorňují ještě na jedno nebezpečí. Vládní strany intenzivně podporují novelu služebního zákona, která má podle některých vést k „zabetonování“ současných kádrů na úřednických místech na velmi dlouhou dobu. Zákon sice počítá s výběrovými řízeními, ale pouze na vedoucí pozice.

„Opět dochází k obsazování dobytého území. Chovají se stejně, nebo ještě hůř než vlády předchozí. Pošlapávají své sliby,“ rozčiluje se například Lenka Petráková z neziskového sdružení Oživení. Šéf české pobočky Transparency International David Ondračka jasně říká: „Koncentrace moci roste, a je to velké riziko." Na druhou stranu podle něj lidé již před volbami věděli, co Andrej Babiš zamýšlí, a přesto jej vyzvali, aby se podílel na vládě. Je tedy otázkou, zda si to nepřáli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…