Ajajaj. Hodně smradlavé bahno starosty Koláře. Kromě Koněva mizely i peníze

08.05.2020 8:19

Publicista Pavel Matocha na serveru Česká pozice píše o tom, jak Praha 6 přeplácela spolužáky a lidi z okruhu známých starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (za TOP 09). Jde o statisícové odměny.

Ajajaj. Hodně smradlavé bahno starosty Koláře. Kromě Koněva mizely i peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Konkrétně jde o právní služby a analýzy či plagiáty z veřejně dostupných textů, za které Praha 6 zaplatila starostovu spolužákovi ze studií Petru Kubíčkovi statisícové částky. „Ještě před pěti lety se přitom Kolář holedbal, že nechal vypovědět pro Prahu 6 nevýhodné a předražené právní služby, v příštích jich však nechal řadu uzavřít,“ podotýká Matocha.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
 
Dva případy, kdy si Praha 6 objednala právní analýzu za stovky tisíc korun u Kolářova spolužáka, advokáta Petra Kubíčka, zdokumentovaly servery Aktuálně.cz a Nášregion.cz. Prvním je právní stanovisko k účasti a postavení obce ve správních řízeních, za které mu Praha 6 zaplatila 212.500 korun.
 
Nejdříve obsah dokumentu městská část Praha 6 dlouho tajila a odmítala zveřejnit, přestože o to byla opakovaně žádána na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Důvod, proč se Praha 6 bránila ukázat tento drahý posudek, byl jasný hned po jeho zveřejnění. „Obsahuje totiž především obecné informace, v čem spočívá stavební řízení nebo jaké nástroje v něm může samospráva uplatnit,“ podotýká publicista.
 
„Kubíčkova kancelář opsala posudek z několika závěrečných vysokoškolských prací, z webové platformy epravo.cz nebo z rozsudků vynesených Nejvyšším správním soudem. Nejvíce čerpala z materiálů právníků sdružených pod hlavičkou uskupení Frank Bold. Ze zmíněných zdrojů přebíral Kubíček beze změny i celé odstavce, aniž by uvedl jejich původ,“ cituje Matocha informace ze serveru Aktualne.cz. 
 
Podezřelý je i průběh případu. Objednávka byla prý vystavena až po vypracování analýzy. „Kolář se prý na tom domluvil s Kubíčkem na osobní schůzce a pak dal jen pokyn k vyřízení,“ dodává Matocha.
 
Tímto postupem Kolář porušil pravidla, která jeho radnice pro zadávání veřejných zakázek přijala. „Roli možná hrál fakt, že starosta Kolář, advokát Kubíček a vedoucí právního odboru radnice Břetislav Malásek jsou spolužáci z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni,“ upozorňuje dál novinář.

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí
 
Kubíček pro Prahu 6 zpracoval i další předražený plagiát, šlo o posudek k vyvlastnění, za nějž inkasoval 125.000 korun. Praha 6 za to prý obdržela dokument o 28 stranách, z nichž 20 stran je opsáno z jiných textů. Podle zjištění Aktualně.cz, nejvíce Kubíček opisoval z rigorózní práce na stejné téma. Kubíčkova advokátní kancelář kromě dvou zmíněných posudků za více než 300.000 korun vyfakturovala radnici Prahy 6 více než 500.000 korun za další posudky a právní stanoviska.
 
 
Seznam právních zakázek, které Praha 6 zadala Kolářovým kamarádům a známým, přinesl server Nášregion.cz. Z něj vyplývá, že advokátce Evě Dobrohruškové, u které byl Kolář dříve koncipientem, zadala Praha 6 vypracovat právní stanovisko k poliklinice Pod Marjánkou, za nějž jí zaplatila 166.980 korun. Nebo že plzeňská advokátní kancelář Prime Legal, kde pracuje další Kolářův spolužák Jiří Mašek, dostala od Prahy 6 zakázky na právní služby za čtvrt milionu.
 
Právníci, které server požádal o posouzení cen, jež Praha 6 za služby Kolářovým známým zaplatila, se shodli, že jsou několikanásobně předražené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…