Akce ruských „federalistů" o víkendu zajímaly hlavně policii

18.08.2014 10:10

V několika ruských městech se v neděli lidé pokoušeli demonstrovat za širší federalizaci země, oznámil dnes ruský opoziční tisk. Nepovolené akce, kterých se zúčastnily nanejvýš desítky lidí, vyvolaly větší zájem ruské policie než veřejnosti. Několik osob bylo krátce zadrženo, na několika místech se ohlášená demonstrace nesešla.

Akce ruských „federalistů" o víkendu zajímaly hlavně policii
Foto: worldWide.ru
Popisek: Protiputinovské demonstrace v Rusku

V centru Jekatěrinburgu v neděli policie zadržela dva aktivisty „Uralské republiky", napsal webový server ruské televize Dožď. Jekatěrinburské demonstrace se zúčastnilo patnáct až dvacet lidí, kterým policisté v civilu naléhavě radili se rozejít. Plakát se slovy „Federalizace není výzva k pogromům" jim policisté vzali. Demonstrace nebyla povolená, místní radnice odmítla shromáždění povolit s tím, že v centru města se uklízí.

Největší akce se měla uskutečnit v Novosibirsku, kde chtěli místní aktivisté demonstrovat za „federalizaci Sibiře". Před shromážděním, které radnice nepovolila, byli na policii vyslechnuti čtyři hlavní organizátoři, jeden byl krátce zatčen. Na několika místech v Novosibirsku údajně očekávali demonstranty novináři, policisté a lidé s ruskými trikolorami. Nikdo ale demonstrovat nepřišel.

Moskvu už živit nebudeme

V sibiřském Omsku podle televize Dožď zatkli policisté několik osob, které rozdávaly letáky s výzvou dostavit se na protestní demonstraci. Jejím hlavním heslem mělo být „Ukážeme Moskvě Sibiř". Žádná podobná akce se ale nekonala a zatčení byli brzy propuštěni. Shromáždění a happeningy „federalistů" se údajně konaly v Kaliningradu, jihoruském Krasnodaru a některých dalších městech.

Na serveru YouTube se o víkendu objevil videozáznam výzvy „sibiřské osvobozenecké armády" k ozbrojenému povstání. Trojice maskovaných ozbrojenců oznamuje, že nastal čas rozhodných akcí. „Nelitujeme vlastní krve. Uděláme všechno pro osvobození našich dětí od moskevského jha. Moskvu už živit nebudeme!" uvádí muž na videu.

Podle ruských novinářů je video buď parodií na provolání východoukrajinských separatistů nebo provokací z dílny ruských tajných služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…