Aktivisté prosazovali před vládou menší závislost na ruském plynu

19.03.2014 12:03

Větší nezávislost Česka a Evropské unie na drahém dovozu ruské ropy a zemního plynu dnes před Úřadem vlády prosazovali aktivisté z Hnutí Duha. Šéfovi premiérových poradců Vladimíru Špidlovi (ČSSD) předali otevřený dopis pro ministerského předsedu Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Aktivisté prosazovali před vládou menší závislost na ruském plynu
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Premiér se ve čtvrtek zúčastní summitu Evropské unie, kde bude s ostatními státy jednat o společných energetických a klimatických plánech v příštích 15 letech.

Zhruba dvacítka aktivistů na sebe před vládní budovou upozorňovala transparenty s hesly jako Svěží český vítr vs. ruský plyn nebo Nechci platit za ruský plyn (a dotovat tak ruské tanky na Ukrajině). Ten největší s heslem Zůstaňte s námi, věrným zákazníkům zvyšujeme účty každý rok, s logem ruské společnosti Gazprom, největšího dodavatele zemního plynu do ČR, odkazoval na skutečnost, že zemní plyn se dováží za šestkrát vyšší cenu než před 15 lety.

„Domníváme se, že by vláda měla prosazovat společná opatření, kterými EU začne snižovat naši závislost na fosilních palivech, na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska, a také na uhelných dolech," řekl na happeningu programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Evropské státy by se podle ekologů měly dohodnout na společných projektech, například na zateplování domů, obecních výtopnách na biomasu, solárních kolektorech na střechách nebo na lepších investicích do veřejné dopravy. České vlády ale obvykle podle Koteckého taková opatření brzdily.

Na happening přišel premiérův šéfporadce Špidla

„Myšlenka snížení energetické náročnosti a závislosti na fosilních palivech je, takže myslím si, že tato vláda situaci podstatně zlepší," odpověděl aktivistům Špidla, jenž na happening nazvaný „Pane premiére, koho podpoříte? České stavaře anebo ruské naftaře?" přišel.

Vláda už avizovala ve svém programovém prohlášení, že mimo jiné chce připravit zákon o snížení závislosti na fosilních palivech. Na otázku, zda premiér bude ve čtvrtek v Bruselu podporovat návrh Evropské komise, aby se Evropa dohodla na plánu snižování spotřeby fosilních paliv, Špidla odpověděl, že ano.

„Jednotlivé závazky jsou ale otevřená záležitost, protože prozatím nikdo nepředpokládá, že zítřejší jednání bude konečné," uvedl s tím, že jednání budou pokračovat možná až do konce roku.

Současné události na Ukrajině sice podle Špidly ukazují na politická rizika, jež může závislost fosilních palivech přinést. Myslí si však, že její snížení je spíše civilizační a globální otázkou než jedné, byť významné politické krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…