Aktivisté včera v Praze protestovali proti Putinově politice

04.08.2014 6:00

Proti politice ruského prezidenta Vladimira Putina protestovaly dnes na pražské ulici Na Příkopě, před českou pobočkou ruské banky Sberbank, zhruba dvě desítky aktivistů. Většinou to byli cizinci, i Rusové a Ukrajinci, žijící v Praze. Chtěli apelovat na českou vládu, aby přijala širší pomoc Ukrajině a zaujala tvrdší postoj vůči Rusku.

Aktivisté včera v Praze protestovali proti Putinově politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

"Rusko se bohužel pořád točí kolem vnitřního teroru, který přerůstá přes hranice a kvůli tomu strádají okolní státy, jako Gruzie a nyní Ukrajina, kde eskalace stále roste," řekl ČTK Rus žijící v Praze Pavel Koršikov. 

Aktivisté poutali před vchodem do banky pozornost kolemjdoucích stanem s ukrajinskou vlajkou i nápisy jako Stop Putinovi, Chraňme demokracii či Putin - masový vrah. Logo banky na konec překryli nápisem Krvavý. Chtějí na problém ruské politiky upozornit veřejně, proto začali pořádat pouliční "Majdany", pojmenované po kyjevském náměstí Nezávislosti. 

Dnes vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby přijal širší sankce vůči Rusku a přidal peníze na obranu České republiky. Sobotka jim podle pořadatele Michala Majznera za dva měsíce neodpověděl na žádný z dopisů. "Zúžili jsme proto naši výzvu do dvou bodů. Jaký má pan premiér plán, když nechce další sankce, jak zastavit Putina? A myslí si, že peníze na obranu tohoto státu jsou dostatečné?" dodal Majzner. 

Diplomatické snahy ukončit měsíce trvající konflikt na východě Ukrajiny, který si podle OSN vyžádal přes 1100 lidských obětí, nepřinesly žádné výsledky. Evropská unie a Spojené státy uvalily sankce na Rusko, které se podle nich nesnaží využít svého vlivu a donutit povstalce na východě Ukrajiny, aby přestali bojovat. Moskva popírá, že separatistům dodává zbraně, nebo že konflikt rozdmýchává.

Skupina Demokraté - zastavme Putina! pořádala první Majdan na konci července před ruskou ambasádou v Praze. Uctila zde památku obětí sestřeleného malajsijského boeingu nad ukrajinským územím kontrolovaným proruskými separatisty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…