Aktuální průzkum: ANO a ČSSD mají vyrovnané šance

27.08.2015 13:23

Podle aktuálního průzkumu ppm factum by v tuto chvíli měly ČSSD a ANO shodnou šanci vyhrát volby. Do Sněmovny by se dostalo celkem šest subjektů. K minimální hranici pěti procent pro vstup do dolní komory parlamentu se blíží pouze Strana zelených.

Aktuální průzkum: ANO a ČSSD mají vyrovnané šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

ČSSD a ANO mají shodně 21,6 procent voličské podpory. Oproti předčasným volbám v roce 2013 tak obě strany posílily. Třetí stranou, která by se do Sněmovny dostala, je KSČM, v tuto chvíli by ji volilo 14,6 procent dotázaných.

TOP09 a STAN by společně získaly 10,5 procenta, oproti volbám v roce 2013 si pohoršily o zhruba dvě procenta. Pátou nejsilnější by byla KDU-ČSL se ziskem 6,5 procenta. Na posledním místě se pak umístila ODS se ziskem 6,4 procenta.

Nejblíže ke vstupu do sněmovny je Strana zelených, kterou by v tuto chvíli volilo 4,4 procenta respondentů. Piráti by získali 4 procenta a Úsvitu vyjádřilo podporu 2,4 procenta. „Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ANO získalo 58 mandátů, ČSSD rovněž 58 mandátů, KSČM 35 mandátů, TOP 09 24 mandátů, KDU-ČSL 14 mandátů a ODS 11 mandátů. Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se do koalice opět spojilo ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by i v současné době potřebnou většinu, dokonce ústavní – 130 mandátů. Hypotetická středo-pravicová koalice ANO, KDU-ČSL a TOP 09 by s 96 hlasy většinu nezískala, s podporou ODS by dosáhla většiny 107 mandátů. Případná středo-levicová koalice ČSSD, KSČM a KDU-ČSL by získala většinu 107 mandátů,“ uvádí agentura.

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…