Allahu akbar, fízle? To nebylo jen včera: Drsné informace o útocích na policisty ve Francii

20.06.2017 8:45

Včerejší teroristický útok v Paříži proti policistům byl za posledních roky již desátým, kterého se muslimští radikálové dopustili. Přičemž jenom za letošní rok se stali francouzští policisté terčem hned čtyř teroristických útoků.

Allahu akbar, fízle? To nebylo jen včera: Drsné informace o útocích na policisty ve Francii
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Nejhorší následky měl teroristický útok ze 13. ledna loňského roku v Magnanville, kdy ubodal džihádista Larossi Abballa manželský policejní pár k smrti přímo u nich doma. Navíc před očima jejich malého syna. Následně na Facebooku publikoval video, kde byly na záběrech vidět obě oběti. Vrah navíc nahlas uvažoval o tom, co udělá s malým dítětem, které muselo jeho běsnění přihlížet. Stejně jako v mnoha jiných případech Abballa byl úřadům dobře znám.

V roce 2011 byl zatčen a v roce 2013 odsouzen na dva a půl roku za nábor nových džihádistů. Po propuštění z vězení byl Abbala považován za osobu nebezpečnou pro bezpečnost státu. Údajně byl i poté vyšetřován, ale úřady neměly k dispozici důkazy potřebné k obvinění. Jak se ukázalo při vyšetřování vraždy obou policistů, Abbala, narozený v Maroku, měl v plánu vraždit. Policie našla v jeho počítači seznam dalších potenciálních obětí.

Anketa

Vadí vám, že ČT nasazuje v létě starší české seriály?

69%
31%
hlasovalo: 5828 lidí

Těsně před Vánocemi roku 2014 zase útočil dvacetiletý muž z Burundi na policejní stanici ve městě Joue-les-Tours. Nejprve bodl do tváře jednoho policistu a ještě stačil zranit další dva policisty před tím, než byl sám zastřelen. Při útoku pokřikoval obligátní „Allahu Akbar“. Také strůjce tohoto teroristického útoku byl úřadům dobře znám. Ovšem nikoli kvůli podezření z přípravy teroristických útoků, ale pro různé menší kriminální delikty.

V letošním roce se stali francouzští policisté terčem již čtyřikrát. V dubnu byl policista zastřelen přímo na rušné tříde Champs-Élysées. V tomto měsíci proběhl útok již dvakrát, naposledy právě včera, kdy jednatřicetiletý muž v dodávce najel opět na pařížské třídě Champs-Élysées do policejního vozu. Uvnitř dodávky našli vyšetřovatelé zbraně a plynovou bombu, která způsobila výbuch a také smrt sebevražedného atentátníka, kterého úřady vedly v evidenci jako islámského radikála.

Podle svědků vůz po nárazu okamžitě vzplál. Jeho řidič se dostal ven, ale ihned poté padl k zemi a následkům vážných zranění podlehl. Nikdo z policistů tak naštěstí nebyl zraněn. Ovšem vzhledem k velkému množství zbraní v jeho voze mohl teroristický útok dopadnout mnohem hůř. Lze předpokládat, že po spuštění palby by zahynulo a bylo zraněno mnoho lidí, kteří se na rušné třídě obvykle pohybují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…