Američan dva roky sepisoval úpravu financování stran. Narazil u ODS

06.01.2013 7:41

Dva roky pracoval americký politolog Michael Smith se svým týmem na nové úpravě financování politických stran. Dostal na to šestimilionový grant, nyní se však zdá, že jeho práce přijde vniveč. Vláda totiž do připravovaného zákona jeho poznatky nezahrnula. Nelíbily se prý zejména ODS.

Američan dva roky sepisoval úpravu financování stran. Narazil u ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dnes není povinné dávat výroční zprávy stran na web, jsou umístěny pouze v poslanecké knihovně na Malostranském náměstí. Právě to nejvíce kritizoval výzkumný tým Sociologického ústavu Akademie věd, který před dvěma roky najala vláda. Před několika týdny rozeslal poslancům část návrhů, upravujících nově financování politických stran. 

Vláda má tento týden projednávat zákon o dohledu nad hospodařením stran, ovšem poznatky Smithova týmu v něm vůbec nejsou zohledňovány. Jednak byl připraven už před několika měsíci, a jednak jsou Smithovy poznatky terčem kritiky zejména ze strany ODS.

„Tento návrh zákona je zcela nedostačující, a to zejména z hlediska zprůhlednění darů politických stran i kontroly financování,“ zavrhl vládní návrh Smith.Jeho spolupracovníci k němu rovněž mají výtky, ale na druhou stranu uznávají, že oproti současnímu stavu přece jen představuje posun dopředu.

Teoreticky ještě existuje možnost, že by návrhy Smithova týmu byly do zákona zapracovány během legislativního procesu. Zdá se to však spíše nepravděpodobné. „Jednali jsme o tom již před několika měsíci a bylo to odloženo jako velmi citlivé téma. Nelíbilo se zejména občanským demokratům,“ uvedla pro server IDNES.cz místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake.

Předmětem kritiky je zejména vznik úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Doposud totiž jejich financování kontroluje Poslanecké sněmovna, ovládaná stranami. Její „kontroly“ pak prý probíhají tak, že ve vyúčtování často nesedí základní údaje.

ODS však odmítá vznik nového úřadu. „Přijde nám to zbytečné, může to mít na starosti kontrolní výbor Sněmovny. Nevidím důvod, proč vynakládat další peníze na zřízení jiného úřadu,“ uvedla poslankyně Zdeňka Horníková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…