Američané nechtějí útočit na centra propagandy ISIL. Proč? Odpověď vás možná překvapí

18.12.2015 13:53

Americká vláda má tajný projekt, jehož cílem je zjistit, kde se nachází mediální centra Islámského státu, v nichž dochází k tvorbě propagandy, která je následně šířena v několika světových jazycích do všech koutů internetu. Většina z těchto středisek je v hustě obydlených oblastech, a tak je třeba vymyslet jiný plán než všechno vybombardovat. Informuje Washington Times.

Američané nechtějí útočit na centra propagandy ISIL. Proč? Odpověď vás možná překvapí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Obamova administrativa řeší, jak lze zastavit mediální propagandu Islámského státu. V současnosti se ví o několika různých studiích, kde všechno vzniká. Jsou však mnohdy v obydlených oblastech, tudíž v případě náletů hrozí velké civilní ztráty. A pak je tu druhý problém, že ve chvíli, kdy dojde ke zničení těchto středisek, nebude již možnost studovat jejich postupy.

Existence projektu na vyhledávání mediálních středisek vyplula na povrch během vládních diskuzí, zda je strategie Obamovy administrativy dostatečným protiopatřením vůči propagandě, kterou Daeš šíří.

Podle některých kritiků však dosavadní snahy, jež spočívají na jedné straně v cenzuře sociálních sítí a na straně druhé v šíření vlastního poselství, nesplňují očekávání, jsou špatně zvládnuté a podfinancované. Neplní svou funkci a Islámský stát tak šíří svou propagandu beztrestně dál.

Propaganda Islámského státu je vysoce sofistikovaná. „Dvanáct vydání oficiálního propagandistického časopisu Dabiq je nyní dostupných online v několika jazycích včetně arabštiny, angličtiny, ruštiny, francouzštiny a turečtiny. Nablýskaný obsah, organizační integrita a rozvržení jsou mnohem důkladnější a profesionálnější než mnohé z amerických magazínů.“

Ještě lepší je produkce náborových videí, v nichž jsou k vidění i zvláštní efekty a „dabing hollywoodské kvality“. Ty jsou cíleny na kohokoliv, kdo je ochoten poslouchat, napříč celým světem. „První čínsky mluvené video Islámského státu se objevilo online minulý týden s písničkou, jež po muslimech chce, aby se ‚probudili‘ po staletích ponížení.“

Celý text zde

Poslední anglicky mluvené video se například vysmívalo USA za vysoký počet sebevražd mezi americkými vojáky. Namluvené bylo zcela bez přízvuku. „Tvrdíte, že máte nejlepší armádu v historii. Možná máte čísla a zbraně, ale vaši vojáci postrádají vůli a odhodlání,“ říká hlas na videu. „Pořád žijí ve strachu z porážky z Afghánistánu a Iráku, vrací se domů mrtví či s myšlenkami na sebevraždu, přičemž se jich za rok zabije více než 6500,“ pokračuje s tím, že „nahnali strach do jejich srdcí“. Neví se však, kde toto video vzniklo.

„Venku jsou různí příznivci Islámského státu, kteří pomáhají šířit propagandu, či dokonce vytvářejí vlastní,“ uvedl anonymní zdroj.

Podle zprávy think-tanku Quilliam Foundation je na současném území Islámského státu 35 různých mediálních středisek, jež produkují propagandu. „Je to výjimečně sofistikovaná informační operační kampaň, jejíž úspěch závisí na dvou pilířích – kvantitě a kvalitě,“ stojí ve zprávě, která zároveň dodává, že cenzura v tomto případě nemá smysl.

Údajně existuje jedno centrum, jež všechna tato studia spojuje a vede, jeho lokace však není známá. Její zjištění je ale jednou z priorit amerických zpravodajských služeb.

„Vždy je tu rovnováha mezi potřebou přijmout opatření a potřebou studia jejich postupů,“ řekl další zdroj s tím, že „bombardování není jediným způsobem, jak vyřadit komunikaci“. Obamova administrativa se bombardování chce údajně vyhnout, aby předešla civilním ztrátám.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…