Americké volby nebudou mít podle ministra Babiše výrazný vliv na ekonomiku ČR

08.11.2016 17:52

Výsledek amerických prezidentských voleb nebude mít výrazný vliv na českou ekonomiku, myslí si český vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Ani na jednom z obou hlavních kandidátů, kteří se ucházejí o funkci prezidenta USA, dnes Babiš nenašel nic pozitivního.

Americké volby nebudou mít podle ministra Babiše výrazný vliv na ekonomiku ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Šéf vládního hnutí ANO českým novinářům při odchodu z jednání ministrů financí EU v Bruselu řekl, že podle jeho informací jsou demokratka Hillary Clintonová i republikánský kandidát Donald Trump nejnenáviděnějšími kanditáty v historii Spojených států.

„Jsem rád, že nejsme v eurozóně, v bankovní unii. Že máme korunu,“ poznamenal Babiš s tím, že možnost ovlivňovat kurz vůči jiným měnám je silným nástrojem k motivaci ekonomiky a podpoře exportu. Za spekulace označil úvahy o tom, že například vítězství Trumpa poškodí dolar a posílí euro. Připomněl v této souvislosti spekulace, které přepokládaly výrazné oslabení libry v souvislosti s britským referendem o Brexitu.

„Nějaký vliv na burzy to bude mít,“ připustil Babiš, „ale nemyslím, že by to poškodilo českou ekonomiku.“

O budoucích jednáních s Londýnem o Brexitu dnes český ministr v Bruselu hovořil s někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem, který se nedávno stal šéfem týmu Evropské komise pro tato jednání. „Otázka je, zda Brexit nastane. Diskutovali jsme o tom, myslím, že to vůbec není jisté,“ poznamenal Babiš s ohledem na poslední vývoj v Británii, kde soud rozhodl, že vláda musí před spuštěním formálních rozhovorů s EU získat souhlas parlamentu. Česku jde podle Babiše v budoucích jednáních především o postavení českých občanů pracujících v Británii. Státy EU dávají Londýnu od červnového referenda najevo, že bez zachování čtyř souvisejících svobod – včetně volného pohybu osob – nemůže mít země přístup na unijní jednotný trh.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …