Americké volby rozsvítil z ČT Mirek Topolánek. Trumpovi vyčetl humpolácký styl a nabubřelé výroky

04.11.2020 20:03

Američané už odhlasovali svého nového prezidenta pro příští čtyři roky, vítěze ještě neznají. Souboj mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem je velmi těsný, hlasy se během sčítání přelévají z jedné strany na druhou. „Přežili jsme Trumpa, přežijeme i Bidena,“ bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek ve středečním pořadu Interview na ČT24 hovořil o několika důvodech, proč Trump tyto volby prohraje. S příchodem Bidena do Bílého domu však velké změny neočekává.

Americké volby rozsvítil z ČT Mirek Topolánek. Trumpovi vyčetl humpolácký styl a nabubřelé výroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Joe Biden vede v Michiganu a vypadá to, že má nakročeno do Bílého domu. Expremiér Topolánek už má jasno v tom, kdo z letošních prezidentských voleb vzejde jako vítěz: „Korespondenční hlasy, které jdou hodně Bidenovi, sehrají svou roli. Jestli Trump nevyhraje, tak prohraje těsně. Takhle těsný souboj nikdo nečekal,“ podotkl.

Sám připouští, že se zmýlil, když před čtyřmi lety předvídal, že pokud vyhraje Trump, nebude už mít šanci na druhé funkční období. „On zdaleka nedělal tak špatnou vnitřní ani zahraniční politiku. Když si odmyslíme jeho arogantní a chvástavý styl vystupování, byl nepochybně úspěšnější prezident než jeho předchůdce Obama,“ pokračoval Topolánek.

Joe Biden je podle jeho slov pohrobek clintonovské a obamovské osy: „Je to typicky mainstreamový demokrat. Nejen jeho věk, ale i jeho nerazance, neodvaha ho limitují. Pro mne je v této chvíli favoritem spíše Biden,“ prozradil.

Republikáni a demokraté podle Topolánka rozhodně nenabídli ty nejlepší osobnosti, které mohli. „Je otázka, jestli – ať už to bude Trump, nebo Biden – se po něm Amerika nevrátí k nečemu normálnějšímu, k někomu, kdo reprezentuje nějakou ideologii, nějaký program a vystupuje tak, jak se na amerického prezidenta sluší,“ doplnil.

V případě Trumpovy prohry očekává přepočítávání korespondenčních hlasů. „Právě těsných výsledků se všichni báli. Ten správný mazec teprve nastane. Tím, jak se to potáhne, než se dopočítají všechny státy, bude vzrůstat napětí a tenze, Trump svou prohru neuzná, skončí to u Nejvyššího soudu a budou se přepočítávat korespondenční hlasy,“ dodává Topolánek.

„Nicméně vrátíme se do normálu. Přežili jsme Trumpa, přežijeme i Bidena,“ prohlásil následně někdejší pemiér.

Donald Trump podle něj prohraje z několika důvodů: „Zaprvé proto, že je to Trump a je, jaký je. Spousta lidí ani raději nepřiznala, že budou volit Trumpa. Bylo to, jako kdyby někdo po revoluci říkal, že u nás bude volit komunisty. Prohrál také, protože je tu covid, ekonomika klesla, bylo hluboko do kapsy, to volby maximálně ovlivnilo. Před rokem by nikdo nepochyboval o tom, kdo bude vítězem,“ myslí si Topolánek.

Zopakoval, že mnoho udělalo Trumpovo arogantní chování, například v okamžiku, kdy urazil hrdinu a ikonu veteránů, zesnulého arizonského senátora Johna McCaina. „To si nemohl myslet, že v Arizoně, kde předtím vyhrál, zase vyhraje. Arizona bude možná tím jazýčkem na vahách, který mu prohru způsobí,“ domnívá se předseda ODS. Přesto podle něj nebude trumpovský odkaz tak negativní, jak dnes vypadá.

Donald Trump se přesto už dnes ráno prohlásil vítězem. „To jsou ty silácké výroky a nabubřelý, humpolácký styl, který do americké politiky vnesl, se kterým odradil spoustu voličů,“ sdělil k Trumpovým předčasným oslavám.

Biden se podle jeho slov v euroatlantické lince nebude chovat tak agresivně až autoritativně. „Nicméně tlak na větší podíl v rozpočtech jednotlivých zemí na obranné systémy bude pokračovat,“ řekl k výdajům státu NATO na obranu podle HDP.

„Určitě se také Biden vrátí k pařížské dohodě, což bude spíše symbolické gesto. Bude škrábat na dveře UNESCO a Světové zdravotnické organizace. Jeho zahraniční politika k Číně, případně k Rusku, se významně nezmění, protože už trvá nějaký čas. Trump to pouze vyhrotil a položil na stůl,“ zmínil.

V domácí politice bude Biden zastáncem levicových konceptů. „Covid mu to umožní, bude sypat do ekonomiky peníze,“ predikuje Topolánek, který velké změny nečeká. „Může si hrát něco na Blízkém východě, ale těžce popře úspěchy, kterých tam Trump dosáhl,“ doplnil.

„To, že je to tak těsné, ukazuje, že selhala média, a svědčí o tom, že se analytici spletli v rozdělení americké společnosti,“ dodal Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…