Američtí muslimové jsou vyděšení z Trumpa. Doufají, že je zachrání...

01.01.2017 20:40

Zanedlouho se Donald Trump skutečně stane 45. prezidentem USA. Především američtí muslimové s obavami uvažují o tom, co mohou od nového prezidenta čekat. Ředitel odnože Amnesty International ve Spojených státech Naureen Shah v komentáři pro Washington Post vysvětluje, proč se američtí muslimové Trumpa tolik bojí a do koho vkládají své naděje.

Američtí muslimové jsou vyděšení z Trumpa. Doufají, že je zachrání...
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

V předvolební kampani Donald Trump tvrdil, že muslimům z rizikových zemí nedovolí vstoupit na půdu Spojených států. Co udělá doopravdy, až se 20. ledna stane prezidentem USA? O tom lze prozatím do značné míry jen spekulovat. Faktem je, že odcházející prezident Barack Obama poněkud ztížil Trumpovi situaci, když zrušil národní bezpečnostní registrační systém, jehož prostřednictvím bylo možné dohledat muslimy ve Spojených státech.

Ředitel odnože Amnesty International ve Spojených státech Naureen Shah má strach, že spolu s Trumpem se do USA vrátí diskriminace, vrátí se doba, kdy si někteří Američané budou rovnější než jiní. Obdobné časy už západní velmoc pamatuje, a to za druhé světové války, kdy byly v internačních táborech drženy tisíce Američanů, kteří měli japonské předky. Existovala zde obava, aby tito Američané nespolupracovali s nepřítelem. Mnohdy šlo o lidi, kteří se ve Spojených státech narodili nebo přišli do země v útlém dětství. A přestože formálně měli stejná práva jako „bílí“ Američané, rozhodně se s nimi podle toho nejednalo.

Naureen Shah je Američan muslimského vyznání a má strach, že se v Americe Donalda Trumpa dožije něčeho podobného.

„Lidé jako já – Američané s muslimskými jmény a původem z muslimských zemí – mají strach, že budou sledováni nebo jim bude znemožněno vrátit se do země kvůli tomu, kdo jsou. Lidé – Afroameričané, židovští Američané, muslimští Američané, imigranti, kteří prožili většinu svého dospělého života v USA, odjeli na dovolenou a po návratu si vyslechli mnoho výhrůžek, čelili obtěžování a dokonce i násilnostem ze strany spoluobčanů, kteří věří, že jim výsledek voleb dal právo projevit svou nenávist,“ popsal Naureen Shah.

Své naděje vkládá do generála námořní pěchoty ve výslužbě Johna F. Kellyho, který se stanem v Trumpově vládě ministrem pro vnitřní bezpečnost. Ačkoli je to muž, který jeden čas dohlížel na základnu Guantánamo, je to zároveň muž otevřený k dialogu. V minulosti to prý prokázal. Naureen Shah doufá, že Kelly bude ve Spojených státech hlasem rozumu a bude stát v opozici vůči těm členům Trumpovy administrativy, kteří budou volat po vládě tvrdé ruky vůči vybraným skupinám Američanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…