Amerikanista známý z ČT jásá nad sankcemi proti Rusku: Kongres ukázal Trumpovi, že si zemi po svém řídit nebude

05.08.2017 7:31

Amerikanista Jakub Lepš, častý host debat o USA ve studiu ČT24, se domnívá, že americký prezident Donald Trump prohrál ruskou hru. Uvedl to alespoň ve svém dnešním komentáři pro MF Dnes.

Amerikanista známý z ČT jásá nad sankcemi proti Rusku: Kongres ukázal Trumpovi, že si zemi po svém řídit nebude
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Trump se podle Lepše chtěl dohodnout s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem. Měl však narazit na Kongres, kde mu republikáni a demokraté svázali zpřísněním sankcí ruce. „Ukázali mu, že USA podle svého řídit nebude.“

Jaká je podle Lepše situace vztahu Trumpa s Ruskem nyní? „Do klíčových pozic si sice nový prezident jmenoval převážně osoby, které sdílely jeho ochotu se s Putinem dohodnout na zlepšení vztahů bez ohledu na okupaci Krymu, konflikt na Ukrajině či zasahování Moskvy do amerických voleb, ale na sto procent to přece jen nevyšlo,“ poznamenal Lepš. 

Všímá si také toho, jak Trump přišel o svého proruského poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna, i toho, jak Trumpova velvyslankyně Nikky Haleyová u OSN uvedla, že americké sankce spjaté s ruskou anexí Krymu neskončí, dokud Rusko toto území nepustí zpět, čímž Trumpovi poněkud omezila manévrovací prostor vůči Putinovi.

„Hlavní důvod, proč je slovo Rusko tak úzce spojováno s Trumpem, však přišel z jiných než diplomatických sfér. Plíživě, avšak s neúprosně narůstající intenzitou se v minulých měsících do veřejného prostoru dostávala dvě vzájemně provázaná obvinění,“ zmínil Lepš následně i údajné ovlivňování loňských amerických prezidentských voleb ze strany Moskvy i to, že o tom Trumpův volební štáb věděl, či na tom měl dokonce zájem.

„Vážná obvinění z možné koordinace Trumpovy volební kampaně a cizí nepřátelské mocnosti postupně vedla ke stavu, který lze bez přehánění nazvat částečnou paralýzou administrativy. Místo aby prezident věnoval většinu pracovního času návrhům nových zákonů, prezidentských výnosů či lobbování v Kongresu ve prospěch své agendy, vydává obrovské množství času a energie poradám s právníky, poradci a dalšími lidmi ve svém okolí ve snaze ruský skandál nějak ukončit,“ zmínil Lepš.

Podle něj tak má nyní Trump svázané ruce směrem k jakékoliv zásadní změně amerického kurzu vůči Moskvě. „Prezident Vladimir Putin proto nejspíš nad možností vylepšit ruskou pozici vůči Západu pomocí osobní dohody s Trumpem již zlomil hůl a své zájmy bude prosazovat jinak. Což je například pro region střední a východní Evropy poměrně špatná zpráva. Americký prezident oslabený domácími skandály je přesně tou situací, které by Putin mohl zkusit využít k posílení vlivu Ruska na západ od svých hranic,“ uzavřel amerikanista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…