Amnestie ODS zachutnala, poznamenává komentátor k návratu Béma

18.01.2013 16:27

Občanští demokraté omilostnili poslance Pavla Béma. Muž, který loajálně hlasoval s vládou nejen v otázkách vyslovení nedůvěry vládě, byl omilostněn a navzdory jeho uveřejněným telefonickým hovorům s lobbistou Romanem m Janouškem je zpět ve straně. Komentátor Martin Fendrych k tomu v textu pro server Týden.cz poznamenává, že občanským demokratům už je asi úplně jedno, jak se na toto počínání dívá veřejnost.

Amnestie ODS zachutnala, poznamenává komentátor k návratu Béma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Vláda s ODS v čele přežila další pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu. Důvodem k vyslovení nedůvěry byla podle ČSSD amnestie, kterou vyhlásil prezident, a premiér ji spolupodepsal. Přes křik, který se kolem ní strhl, se zdá, že ODS se tento institut zlíbil. Svého druhu amnestie se totiž dnes dočkal Pavel Bém, který se navrátil do strany.

Odkud přišly odposlechy

"Bém byl přijat zpátky, protože ódéesce pilně slouží. Jakmile je potřeba (naposledy včera), ihned zvedne ruku pro důvěru vládě. Předvádí, že je dál spolehlivým ódéesákem. A za to si vysloužil modrou milost, za to byl amnestován. Modrým už je zřejmě úplně jedno, jak je veřejnost vidí. Bém byl nepochybně coby primátor, coby modré eso, napojen na kmotra. A vůbec to nevadí," podivuje se komentátor.

Fendrych k tomu dodává, že prezidentův blízký spolupracovník Petr Hájek obhajuje nejen propuštění vězňů, ale také abolici, čili uzavření řady případů, které vede k očištění případných viníků. Hájem zdůrazňuje, že je člověk nevinen, dokud mu není prokázána vina a pokud je někdo souzen dlouhá léta, zůstává i po tuto dobu nevinným a trpí pod nesmírným tlakem. Ale co když soud protahují sami žalovaní?

ODS zřejmě soudí, že případ Béma je ze stejného soudku. Dosud např. není jasné, odkud odposlechy telefonátu Béma s Janouškem unikly. Spekuluje se o tom, že k úniku došlo u BIS, ale to nikdo nechce potvrdit. Kdyby tomu tak bylo, znamenalo by to, že tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) o těchto odposleších věděl a nic s tím nedělal. Z pohledu ODS je zřejmě případ Bém uzavřen s razítkem nevinný, podobně jako tomu je v případě amnestovaného soudce Berky či podnikatele Pitra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…