Analytička: Jak by měl vypadat rozhlas veřejné služby

26.02.2016 14:31

Do analýzy toho, jak by mělo vypadat zpravodajství veřejnoprávního rozhlasu, se na mediálním webu Digizone.cz pustila mediální analytička Irena Ryšánková v rámci hodnocení personálních změn, které tento týden oznámil nově zvolený generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Analytička: Jak by měl vypadat rozhlas veřejné služby
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Ryšánková připomíná, že Zavoral po měsíci ve funkci odtajnil organizační strukturu a své nové spolupracovníky. „Vlastně staronové. Většinou, kromě tajemného ekonomického šéfa a stejně tajemného ‚seniorního právníka‘, jsou jeho nejbližšími lidi z rozhlasu,“ píše analytička s tím, že Zavoralův postup je vcelku logický. „Rozhlas je zvláštní místo. Dějiny po něm obvykle dusaly v holinkách, a tak on sám je opatrný na jakékoliv vnitřní revoluce. Pokud někdo tedy očekával personální revoluci ihned, patrně bude zklamán,“ přiznává.

Celý text je ZDE

Oprášit Dvojku a Vltavu

Úkol nové šéfky programu Evy Hazdrové-Kopecké prý bude nevděčný. V čem bude podle Ryšánkové spočívat? „Oprášit stanici Dvojka a Vltava. Jak tyto stanice udělat atraktivními pro mladou klipovou generaci a přitom neodradit tradiční posluchače? Inu, to bude chtít velkého kreativního ducha. Nejsložitější bude přesvědčit stávající vedení Vltavy, aby zásadně změnilo charakter z jukeboxu vážné hudby pro pár tisíc stárnoucích posluchačů na stanici typu Arte, přinášející kulturní obsahy v celé šíři, a to i inovativními formami. Jinak je lepší posílat stávajícím posluchačům cédéčka. Vyjde to levněji než vysílání,“ myslí si Ryšánková.

Zpravodajství by nemělo pouze nekriticky přebírat informace jen ze západních agentur

Chválí také jmenování Jana Pokorného st. ředitelem zpravodajství. „Upřímně řečeno, nikoho jiného si dnes na tom místě představit neumím. Rozhlasový profesionál každým coulem bude ale čelit potřebě prosadit pravdivost a objektivitu,“ píše analytička. Podle ní by měl rozhlas tyto vlastnosti prosadit i proti duchu aktuální politické korektnosti, právě tak, jak pravila ve svém kandidátském projektu Eva Hazdrová-Kopecká. Prosadit by měl také bezpříznakové zpravodajství, které si nebude plést zprávu s komentářem a nebude pouze opisovat z novin či přebírat informace nekriticky pouze ze západních agentur. „Které bude pestré a vyvážené co do témat. Které nebude líně pragocentrické, ignorující Budějovice, Olomouc či Brno. Které bude poctivé a pracovité,“ přeje si analytička.

Plus má poprvé šanci se stát moderní a vyváženou stanicí

Velmi nadějná je podle Ryšánkové změna na postu ředitele stanice Plus, kterou povede bývalý ředitel centra vysílání Ondřej Nováček. „Z neuralgického pohrobka ‚štvavé vysílačky‘ Svobodné Evropy má stanice poprvé šanci se stát moderní, vyváženou a přitom velmi autoritativní publicistickou stanicí,“ domnívá se.

Plus prý má šanci se stát stanicí, která nebude elitářská jako dosud, nebude stranit konzervativnímu katolicismu a nevnímat jeho okrajovou roli v české společnosti.

Má šanci stát se stanicí, která nebude vytvářet propagandu, ale bude pouze reflektovat šíři názorů ve společnosti na aktuální témata.

Stanice by měla přinášet spektrum názorů od vítačů uprchlíků po jejich odpůrce

„Která bude přinášet názory od anarchistů a autonomních socialistů po občanské konzervativce a zastánce monarchismu. Od příznivců větší integrace EU po příznivce odchodu z Unie. Od vítačů uprchlíků po jejich odpůrce. Od internacionalistů po nacionalisty. V proporcích, které dle Kodexu určují průzkumy veřejného mínění, a nikoliv kolektivní groupthink redakce. Všechny tyto názory totiž legitimně tvoří demokratickou pestrost české politické scény, rámovanou či omezenou pouze zákony,“ přeje si Ryšánková s tím, že všechny tyto názory musí přinášet i médium veřejné služby.

„Koncesionářské poplatky platí jak komunisté, tak antikomunisté. A žít spolu musíme v míru. Opravdu platí slova nové programové ředitelky, že pluralita názorů je základním pilířem demokratické společnosti a veřejnoprávní rozhlas je povinen ji zajistit,“ dodala Irena Ryšánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…