Analytik Robejšek znovu promlouvá: Němečtí politici dávají lidem uklidňující pilulky

04.11.2015 22:32

Člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Foldyna (ČSSD), místopředseda hnutí Úsvit - NK Marek Černoch i politolog a expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek komentovali ve středečních Událostech, komentářích České televize plán Bavorska zažalovat centrální berlínskou německou vládu u ústavního soudu. Podle Robejška je to v podstatě jen divadlo.

Analytik Robejšek znovu promlouvá: Němečtí politici dávají lidem uklidňující pilulky
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

„Já čtu smysl bavorské žaloby jako politický apel na paní Merkelovou a ohromný politický tlak, který se na ni vyvíjí. Já bych tady byl velice obezřetný a snažil se předejít některým věcem,“ varoval v úvodu Foldyna. Může se stát, že kancléřka Merkelová pod ohromným tlakem pozastaví příliv uprchlíků na své území, a to může mít nevídané následky např. pro balkánské země. Mezi tamními sousedy panuje napětí a uprchlická krize je může ještě zvýšit. Česko by proto mělo být obezřetné.

Podle Foldyny si musíme také uvědomit, že k nám nechtějí ani sami uprchlíci, takže např. povinné kvóty nejsou ani v jejich zájmu.

Černoch dal Foldynovi za pravdu. Pokud Německo skutečně uzavře své hranice, mohou najednou statisíce uprchlíků skončit u nás. To, že se nás ten problém netýká dnes, ještě neznamená, že se nás nebude týkat zítra, doplnil.

„Podle mého jde o jakousi uklidňující politiku pro stále větší počet nespokojených voličů. Ústavní soud v minulosti prokázal, že vykládá německou ústavu tak, aby podpořil politiku Angely Merkelové. Nemám proto sice důkazy, ale moc by mě nepřekvapilo, kdybychom se jednoho dne dozvěděli, že si německé CDU a CSU rozdělily role hodného a zlého muže. Toto nejsou skutečná řešení, to jsou jen uklidňující pilulky,“ konstatoval Robejšek. Teprve další volby ukážou, do jaké míry tento plán vyšel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…