Andrej Babiš: Já nechtěl, aby ministr Prachař kandidoval

13.10.2014 11:55

Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz popřel, že by se kvůli volbám chystaly nějaké změny ve vládě. Svého ministra dopravy Antonína Prachaře prý odvolávat nechce, ale byl by rád, kdyby se plně věnoval svému náročnému rezortu. Problémy v dopravě podle Babiše tato vláda zdědila a Prachař dělá vše pro jejich nápravu.

Andrej Babiš: Já nechtěl, aby ministr Prachař kandidoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s ministrem dopravy Antonínem Prachařem před jednáním vlády

Za hnutí ANO kandiduje do Senátu také současný ministr dopravy Antonín Prachař. Z jeho případného senátorování ale nemá šéf hnutí ANO žádnou radost. Svou kandidaturu s ním prý předem nekonzultoval. „Pan ministr kandiduje, já z toho nadšený nebyl, protože si myslím, že má těžký rezort a měl by tomu věnovat maximum práce,“ uvedl Babiš s tím, že jej nominovala krajská organizace a on se to dozvěděl následně na jednání výboru.

Komunální ani senátní volby nemají na vládu absolutně žádný vliv

Server Aktuálně.cz připomněl, že právě Prachařovo jméno patří mezi ty, o kterých se mluví v souvislosti s obměnou vlády. „Ale to skloňujete vy. To jsou vaše spekulace, nikdy to nebylo na stole. Teď je svolaná mimořádná schůze sněmovny, kde se dozvíme, co všechno nám tady ODS za poslední roky v rezortu dopravy udělala. Od Řebíčka, Stanjury, Bárty… Pan Prachař je tam sedm měsíců a opozice svolává schůzi. Asi aby nám řekla, jak to bylo s Viamontem, sklápěcím mostem v Kolíně, to je na dlouho,“ odmítá Prachařovu kritiku místopředseda vlády s tím, že žádná výměna se nechystá. „Komunální ani senátní volby nemají na vládu absolutně žádný vliv - z mého pohledu,“ dodal.

Prachař dělá konkrétní kroky k tomu, aby se naše dopravní infrastruktura pohnula

Andrej Babiš se svého ministra dopravy v rozhovoru pro Aktuálně.cz zastával a snažil se vyzdvihnout jeho údajně správné kroky. „Pan Prachař prosadil zákon o výkupu pozemků, který vetovala opozice, snaží se prosadit zákon o liniových stavbách, začal stavět různé obchvaty, snaží se dokončit dálnici Lovosice – Ústí, takže dělá konkrétní kroky k tomu, aby se naše dopravní infrastruktura pohnula,“ vypočítával.

Babiš připustil, že stav v ŘSD ještě není dobrý. „Situace v Českých drahách je dědictvím pana Žaludy a ODS, kteří tam nakupovali vlaky a zadlužili firmu. Myslím, že v Českých drahách je nějaký názor ministerstva, nějaký názor vedení. A v ŘSD máte pravdu, že se asi nepodařilo najít ten správný management. O tom, jak to tam vypadá, svědčí i to, že marketingová ředitelka, která dělala 13 let v ČEZu a pak rok a půl u mě, tak teď je v ŘSD za hvězdu. A to jsme zdědili.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…