Angela Merkelová to schytává zleva i zprava. Po Trumpovi ji nakopl další důležitý lídr

17.01.2017 11:24

Při nedávné návštěvě Belgie byl Angele Merkelové udělen čestný doktorát a německá kancléřka prý byla rektory univerzity připodobňována ke Gándhímu a Mandelovi. Ovšem na mezinárodní politické scéně to tak snadné rozhodně nemá.

Angela Merkelová to schytává zleva i zprava. Po Trumpovi ji nakopl další důležitý lídr
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Zatímco dosluhující americký prezident Barack Obama pěl na Merkelovou jen slova chvály a vysoce oceňoval zejména její migrační politiku otevřených dveří, Donald Trump má zcela odlišný názor. Tento týden znovu označil její rozhodnutí otevřít hranice uprchlíkům za „katastrofální chybu“ a německá kancléřka může očekávat, že vztahy mezi Německem a Spojenými státy rozhodně nebudou tak vřelé jako za Obamovy administrativy.

Od její migrační politiky se již dávno odchýlilo i původně loajální Rakousko, jehož ministr zahraničí Sebastian Kurz zastává nyní názory bližší spíš maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Migrační politika Merkelové narušila vztahy také mezi Německem a Českou republikou. Při nedávné návštěvě Merkelové zopakoval odlišný pohled české vlády dokonce i jinde značně umírněný premiér Bohuslav Sobotka.

Příští měsíc se německá kancléřka chystá na návštěvu Polska a patrně ani tam ji nebudou vítat s otevřenou náručí. Jak naznačil v pondělním rozhovoru pro Rádio Štětín šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, Merkelové se bude moci jen zdát, že by snad byla označována za novodobého Gándího či Mandelu, jako tomu bylo na půdě belgické univerzity při přebírání čestného doktorátu.

Anketa

EU je bez USA a Británie odsouzena k záhubě. Přimkněme se k Trumpovi a mějme silný Visegrád, řekl Jiří Ovčáček. Co Vy na to?

hlasovalo: 11593 lidí

Kaczyński v rozhovoru pro polské médium konstatoval, že by měla Merkelová přijmout odpovědnost za neustálé útoky německých médií proti Polsku. „Považuji za velmi znepokojivé, jakým způsobem německá mainstreamová média, jež jsou tradičně loajální k německé vládě, kritizují naši zemi. Budu muset paní Merkelové říci, že si musí vybrat, jaký vztah chce mít s Polskem. Nikdo nemůže očekávat, že bude útočit na naši zemi, a zároveň očekávat přátelské vztahy,“ podotkl Kaczyński podle agentury AP.

Mluvčí německé kancléřky Steffen Seibert zareagoval prohlášením, že Německo chce zachovat velmi blízké vztahy mezi oběma zeměmi, ale k udržení tohoto stavu je třeba neustále mluvit „mezi sebou, a nikoli o sobě“. Vedle toho zdůraznil, že „svoboda tisku je důležitou součástí evropských hodnot a Německo si je toho vědomo“. Polsko se po převzetí vlády PiS stalo mnohokrát terčem kritiky ze strany Německa i celé EU. Loni v září Evropský parlament schválil rezoluci, ve které obviňuje vládu z ohrožení demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …