Angelu Merkelovou prý rozbolí hlava. Z německého prezidenta

06.06.2016 21:53

Kancléřka Angela Merkelová bude muset brzy řešit další problém. Německý prezident Joachim Gauck oznámil, že se už nepokusí obhájit svůj mandát. Domnívá se totiž, že by nebyl schopen vzhledem ke svému věku vykonávat úřad hlavy státu Spolkové republiky Německo, jak by bylo třeba.

Angelu Merkelovou prý rozbolí hlava. Z německého prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Prezident Spolkové republiky Německo Joachim Gauck letos v lednu oslavil 76. narozeniny. Na počátku roku 2017 mu vyprší prezidentský mandát, a ačkoli by se mohl pokusit obhájit ho a setrvat v úřadu ještě dalších pět let, oznámil, že tak neučiní. Cítí, že by v tomto věku už neměl dost sil, aby vykonával úřad německého prezidenta, jak se sluší a patří.

Server britského deníku The Guardian píše, že toto rozhodnutí vyvolá bolesti hlavy u německé kancléřky Angely Merkelové, která se bude muset snažit najít nějakého nástupce. Německou hlavu státu volí parlament. Boj o to, kdo se prezidentem nakonec stane, by mohl ještě více rozkývat již tak oslabenou největší vládní stranu CDU/CSU. Parlamentní volby se budou konat jen půl roku po nástupu nového prezidenta do úřadu. A z toho by německou kancléřku Merkelovou mohla podle deníku pořádně rozbolet hlava.

Celý text najdete zde.

„I když by se politické strany mohly dohodnout na kompromisním prezidentském kandidátovi, je pravděpodobnější, že strany proti sobě postaví několik soupeřů. Zvláště s ohledem na neshody nad uprchlickou politikou Angely Merkelové, které se projevují jak mezi CDU a CSU, tak u koaličního partnera SPD (německé sociální demokracie. Možnými kandidáty by mohli být ministr financí Wolfgang Schäuble nebo současný ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier SPD, který je jedním z nejoblíbenějších politiků v Německu.

Když Gauck oznamoval své rozhodnutí, které pro něj prý nebylo snadné, podotkl, že pro něj bylo velkou ctí sloužit v nejvyšší státní funkci Německu. Politici i veřejnost Gauckovi skládají hold, neboť jde prý o muže, který udržel vážnost svého úřadu. Je prý také osobností s vysokou morální integritou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…