Ani náhodou! V Británii rezolutně odmítají francouzský plán s uprchlíky

30.08.2016 20:14

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová dorazila do Paříže, aby zdejší politiky přesvědčila, že opravdu nemají uprchlíky z Calais hromadně posílat do Británie. Především si ministryně vnitra nepřeje, aby do Británie hromadně přicestovali uprchlíci z tábora zvaného Džungle. Kvůli uprchlíkům mezi Francií a Velkou Británií narůstá napětí. Informuje o tom server britského deníku The Guardian.

Ani náhodou! V Británii rezolutně odmítají francouzský plán s uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy, jenž by se v roce 2017 rád znovu stal prezidentem, volá po tom, aby Francie pouštěla uprchlíky z Calais do Velké Británie. Současná dohoda mezi oběma zeměmi Le Touquet přitom říká, že Britové mohou provádět hraniční kontroly už v Calais, takže si mohou pečlivě vybírat, koho pustí do země.

Francouzi navrhují, aby vznikl hotspot, z něhož by uprchlíci mohli být posíláni domů, pokud se svými žádostmi neuspějí, nebo rovnou do Británie, jestliže by splnili podmínky pro udělení azylu v této zemi. Britská strana něco takového absolutně a neodvolatelně odmítá. „Toto je absolutně nepřijatelné. Paní ministryni je absolutně jasné, že žadatelé o azyl hledají bezpečí, ale toho se jim dostane hned v první bezpečné zemi, do které vstoupili. Jde o standardní mechanismus, kterého se budeme i nadále držet,“ zdůraznil zdroj z ministerstva vnitra.

Celý text v angličtině najdete zde.

Nicolas Sarkozy však má i nadále za to, že by uprchlíci z Calais měli být odesláni do Británie, protože se do této země opravdu chtějí dostat. Jen proto se hromadí v Džungli v Calais, kde jsou nuceni žít v hrozných podmínkách. A Francie musí řešit problémy, které by za jiných okolností musela řešit sama Británie. Tak ať je tedy ostrovní království opravdu samo řeší a rozhodne si na vlastním území, komu udělí azyl a koho odmítne.

Naplňuje se tak varování britského expremiéra Davida Camerona, že případným odhlasováním odchodu Velké Británie z EU mohou být ohroženy některé bilaterální dohody Spojeného království s dalšími zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…