Antisemitismus a hrbení se před nacistickým Německem. Toho bych se nerad dožil, těžce kontruje Ovčáček

02.03.2016 16:35

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se na svém facebookovém profilu rozhodl obhájit postup Hradu v soudním sporu s vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky Terezou Kaslovou. Soud totiž dnes nepravomocně rozhodl o tom, že se musí Kancelář prezidenta republiky omluvit za prezidentovy výroky.

Antisemitismus a hrbení se před nacistickým Německem. Toho bych se nerad dožil, těžce kontruje Ovčáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

Hradní mluvčí se rozhodl bojovat proti rozhodnutí soudu, že se má Kancelář prezidenta republiky omluvit za prezidentovy výroky. Opět připomněl několik článků, které podle něj dokazují, že se prezident nemýlil, ačkoliv v nich nejsou uvedeny žádné jím zmíněné výroky a ani jeden se nejmenuje „Hitler je gentleman“.

Ještě před samotným vynesením rozsudku publikoval na svém profilu citaci jednoho z Peroutkových článků, která však byla vytržena z kontextu. „Citát dne: Každý organismus brání se otravě cizí látkou. Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu,“ napsal mluvčí.

„Nerad bych se dožil doby, kdy nám bude jako vzor prezentována druhá republika se svým antisemitismem a hrbením se před nacistickým Německem,“ napsal mluvčí, za což si vysloužil vlnu kritiky.

Následně připomněl články, jež se mu podařilo najít a které jsou podle něj dostatečným důkazem Peroutkova selhání. „Opakování matka moudrosti. A tak si postupně zopakujme loňský seriál o tvorbě F. Peroutky. Články je třeba číst celé, to zdůrazňuji,“ napsal Ovčáček. Tyto články však nejsou předmětem soudního sporu.

Mluvčí se zároveň vyjádřil, že soudní spor není zdaleka u konce a Kancelář prezidenta se bude odvolávat. „Lze očekávat, že případ nakonec skončí u Ústavního soudu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…