Ať Energetický úřad rozhodne, jak chce, poškodí mnoho lidí, zaznělo v ČT

18.01.2016 23:14

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková odvolala z funkce Jana Nehodu. Právě on podepsal výměr o podpoře obnovitelných zdrojů pro rok 2016. Mluvčí Energetického regulačního úřadu varoval, že teď možná jedeme na červenou a jen čekáme, až nás u toho někdo přistihne, což je jednoznačně špatně. Novinářka MF Dnes Zuzana Kubátová konstatovala, že ať ERÚ rozhodne tak či tak, poškodí mnoho lidí.

Ať Energetický úřad rozhodne, jak chce, poškodí mnoho lidí, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

„Profesně se rozešli... A nemá smysl za tím hledat nějaká spiknutí. Samozřejmě že nemá cenu zastírat, že podpora obnovitelných zdrojů v tom sehrála roli. My nevíme, jak se Brusel na tu celou věc dívá. My si myslíme, že je to problematické. Jsme přesvědčeni, že problém zdaleka neskončil,“ varoval mluvčí. Je to totiž tak, že jsme prozatím jezdili na červenou, ale zatím nás nikdo nechytil. Sám byl prý přítomen jednání o vyhlášení výměru pro rok 2016 a byl důrazně proti. „Ale bohužel jsem byl v menšině,“ posteskl si.

Redaktorka MF Dnes Zuzana Kubátová poznamenala, že Vitásková hraje o hodně. Je totiž dnes v situaci, v níž proti sobě stojí dva zákony. Paní Vitásková trvá na své nezávislosti. „Paní Vitásková si za ty tři a půl roku dokázala udělat spoustu nepřátel a neumí hledat spojence, když si chce něco prosadit,“ upozornila. Vláda by podle jejího názoru měla respektovat nezávislost úřadu.

Velkou chybu podle jejího názoru udělala vláda v tom, že doteď nedokázala vyjasnit, jak je to s podporou obnovitelných zdrojů. Zda je vyplácena podle zákona, nebo vlastně nezákonně. Otázkou je, jestli by Evropská komise po letech vyplácení podpory řekla, že je to nezákonné, ale každopádně by bylo lepší počkat na doběhnutí procesu.

„Je velkou chybou ministerstva průmyslu, že to není pořád hotové,“ upozornila novinářka. Vláda by měla respektovat nezávislost úřadu a tečka.  

„Ať už se Energetický regulační úřad rozhodne pro podporu, nebo proti ní... To rozhodnutí bude poškozovat velmi velkou zájmovou skupinu a přinese škody,“ uzavřela novinářka s poukazem na to, že jsou v celé věci zainteresovány např. i banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…