Au. Tohle Pospíšil řekl o Kalouskovi. A kníže prozradil, jak to bylo těsně po volbách

29.05.2019 12:04

Ačkoliv TOP 09 v koalici se STAN dokázala získat v Evropském parlamentu tři křesla, prognózy katastrofy ve sněmovních volbách vyvolávají ve straně nervozitu. Ta se ventiluje především spory mezi současným vedením kolem Jiřího Pospíšila a lidmi kolem bývalého předsedy Miroslava Kalouska. Ten naložil Pospíšilovi jen pár minut po skončení eurovoleb a odpálil tím rozsáhlejší přestřelku.

Au. Tohle Pospíšil řekl o Kalouskovi. A kníže prozradil, jak to bylo těsně po volbách
Foto: Twitter
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Anketa

Má Babiš navrhnout konec ministra Staňka ve vládě? Pak by ho Zeman už musel odvolat

hlasovalo: 9812 lidí
Jak popisuje MF DNES, když se v neděli večer čekalo na volební výsledky, ve štábu strany byli Pospíšilovi lidé, zatímco Kalousek si s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, se kterým stranu před deseti lety zakládal, dělal soukromou party v proslulé kavárně Mlýnská.

Výsledky měly pro Pospíšila hořkosladkou chuť. Strana zvyklá v poslední době na zisky těsně nad pětiprocentní hranicí získala v koalici 11 procent a tři křesla. Jedno z nich on sám. Jenže nejúspěšnějším kandidátem, který díky preferenčním kroužkům přeskákal všechny, byl Luděk Niedermaier, který jednoznačně patří do „Kalouskovy“ frakce.

V pondělí spor propukl naplno, když Kalousek novinářům řekl, že „není možné skloubit pozici europoslance a předsedy strany“. Pospíšil přejíždí mezi Bruselem, Štrasburkem a Prahou, kde je navíc členem zastupitelstva a účastníkem koaličních porad. Kromě toho se nevzdal svých aktivit v Muzeu Kampa.

Pospíšil však kritiku odmítá: „Říká se tomu syndrom bývalých předsedů, kteří neunesou, že už nejsou předsedy,“ vzkázal Kalouskovi. Jak poznamenala MF DNES, tato výměna může být výkopem předvolební kampaně na předsedu strany, Topka má totiž letos volební sjezd, kde bude Pospíšil svou funkci obhajovat.

Lidé z vedení strany, Pospíšilovi spojenci, stojí dle očekávání spíše na jeho straně. Pro Kalouska prý měli spíše slova shovívavosti a soucitu. Tedy navenek.

V rámci stranických orgánů se prý oficiální cestou řeší, proč oba bývalí předsedové strany nebyli přítomni ve volebním štábu. Karel Schwarzenberg prostě vzkázal, že dal přednost soukromé akci a že během večera Miroslav Kalousek na Twitteru čile ostřeloval Pospíšilovo vedení prý netuší.

Kalousek mimo jiné publikoval gratulaci Luďku Niedermaierovi, ve které ocenil, že „voliči (na rozdíl od stranickým orgánů) dávají přednost kompetenci a pracovitosti“. Pospíšila rozčílila hlavně zmínka o pracovitosti a začal se ohánět statistikou, že on byl třetí nejčastěji vystupující poslanec a účast na hlasování měl 85 procent.

A nakonec se pochválil, že když stranu od Kalouska přebíral, měla preference těsně nad pěti procenty, zatímco teď udělala téměř dvanáct.

Na svou podporu zmobilizoval i STAN, který za Kalouska vypověděl dosavadní spolupráci, a teď má prý s Pospíšilovým vedením dobré vztahy. Europoslanec STAN Stanislav Polčák vzkázal, že „Miroslav Kalousek by měl taktně mlčet. On akorát uměl všechny partnery odehnat“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…