Au! Václav Klaus ml. si to vyřídil s vlastními straníky, Jourovou, poslankyní TOP 09 i s „psím ocasem“

26.11.2018 11:32

Na XTV se v novém pořadu JB Talk sešel s moderátorkou Janou Bobošíkovou poslanec, exředitel gymnázia a jeden z nejoblíbenějších politiků ODS, Václav Klaus mladší. Probrali spolu Klausova oblíbená témata: EU, inkluze, svazky homosexuálů i jeho návrh zákona, který má zaručit svobodu slova na sociálních médiích. A zabrousili i do poměrů v ODS. „Jsou tam také lidé, jejichž duševní pochody příliš nechápu, kteří jsou v takovém tom poloudavačsko převychovávacím spolku českých poslanců, který vede poslankyně Pekarová,“ řekl Klaus.

Au! Václav Klaus ml. si to vyřídil s vlastními straníky, Jourovou, poslankyní TOP 09 i s „psím ocasem“
Foto: Repro XTV
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v interview s Janou Bobošíkovou na XTV

„Má nyní ODS na to, aby porazila hnutí ANO v demokratických volbách?“ začala Bobošíková zhurta. Klausovi přišlo hlasování o nedůvěře jako ztráta času. Opozice podle něj má tři možnosti, buď křičet, že současná vláda je špatná a ať je vezmou do vlády, nebo chtít po prezidentovi, aby opozici pověřil sestavováním vlády, a třetí je „řvát“, ať jsou předčasné volby. Podle Klause bylo toto vyslovování nedůvěry nějaká čtvrtá možnost.

Anketa

Která strana izraelsko-palestinského konfliktu má větší díl vašich sympatií?

86%
hlasovalo: 9894 lidí

Bobošíková ale zůstala u otázky, zda může ODS s Petrem Fialou v čele porazit ANO s Babišem u kormidla. Klaus na to namítl, že se nebude vyjadřovat neloajálně a takovéto spekulování je filozofická otázka. Zda ODS z aféry s Babišovým synem vyšla posílena či oslabena Klaus také raději přenechá na voličích. „Když jsem byl v restauraci, protože už jsem nemohl poslouchat ty moralistický žvásty ve Sněmovně, tak výčepák i jeho pomocník říkali, ‚Vládu sundat‘,“ uvedl politik příklad, načež dodal, že to byla pražská restaurace. Z Klausova pohledu to ODS body nepřineslo.

Bobošíková se také Klause ptala, jak se v ODS cítí, když si ho strana za některé výroky a podpory pozvala na kobereček. Klaus na to namítl, že kamarádí s řadou poslanců ODS, s řadou poslanců SPD, s některými lidovci, ale nejvíce chodí na oběd s členy ODS. Jako srdečné přátele popsal asi 8 či 9 lidí z této strany. V klubu se prý cítí normálně, rozhodně se nepovažuje za šikanovaného.

Debata se potom přesunula na homosexuální svazky. Klaus zmínil, že podepsal návrh ústavního zákona, který manželství považuje za svazek muže a ženy, a bude prý klást odpor „novátorskému zákonu“. „Skoro největší odvahu vyžaduje obhajovat samozřejmosti. Tahleta dnešní doba je na to poměrně divná. Tohleto je jedna z nich,“ myslí si poslanec a dodal slova poslankyně Majerové: „I když nazvete psí ocas nohou, to neznamená, že pes je pětinohý, je stále čtyřnohý.“ Bobošíková se pak zeptala, jak bude hlasovat zbytek ODS. Klaus se obává, že to bude volné hlasování a jeden (nejmenovaný) hlas bude modernistický, další se hlasování zdrží, ale většina podle něj bude hlasovat tak jako on.

„Já bych poprosil o toleranci,“ apeloval poslanec Klaus. Uvedl, že česká společnost je velmi tolerantní. „Zkrátka, mně je úplně jedno sexualita nějakých jiných lidí, ať si dělají, co chtějí, ale ať mě s tím laskavě neotravují. Politické zaštiťování nějakých sexuálních preferencí do veřejného prostoru nepatří. Je to netolerantní, rozděluje to společnost,“ myslí si Klaus. „Homosexuálové žádný takový zákon nechtějí,“ přilil Klaus olej do ohně. Podle něj, když se přijalo tehdy kontroverzní registrované manželství, tak jej uzavřely pouhé desítky lidí, tedy pouhé promile z celku. „Homosexuálové nemají zájem o registrované partnerství, natož o nějaká manželství, jsou to političtí homosexuálové, kteří v tažení ke zničení všeho klasického, na čem společnost stojí, se snaží zničit rodinu, ale s nějakými požadavky, či dokonce právy to nemá žádnou souvislost,“ řekl ještě poslanec.

Bobošíková také na Klause vytáhla principy ODS z webu strany, ve kterých je napsáno, že strana se zasazuje o „standardní fungování liberální demokracie západního typu“, přičemž zmínila nechuť, kterou Klaus vyjádřil k pojmu liberální demokracie. „To psal asi nějakej úředník hlavní kanceláře,“ reagoval politik. „Já tyhlety názory absolutně nesdílím, demokracie je demokracie. Všechny tyhlety přídavky jsou velice nebezpečné, protože říkají něco jiného, než to původní slovo,“ dodal s tím, že lidovou demokracii zažil za komunismu. „Na hlavní kanceláři působí hafo těch liberálních demokratů a myslím, že často vytvářejí dokumenty, které nevím, jestli prošly nějakým schvalovacím procesem, ale to se můžu mýlit,“ vysvětloval, jak se věta mohla do principů dostat.

Došlo i na EU. Bobošíková se ptala Klause, jaké je stanovisko ODS k tomuto uskupení vzhledem k tomu, jak široká je škála názorů v ODS. „ODS velice kritizuje řadu kroků a opatření Evropské unie a snaží se nebo chce reformu Evropské unie, ale zároveň jsme jako proevropská strana a patříme do EU a  tak dále,“ pronesl Klaus s ironickým tónem u druhé části. V ODS je prý i skupina, do které patří i on, která nevěří, že je EU reformovatelná, například ti, co vystupovali proti fiskálnímu paktu. „Pak jsou tam také lidé, jejichž duševní pochody příliš nechápu, kteří jsou v takovém tom poloudavačsko převychovávacím spolku českých poslanců, který vede poslankyně Pekarová, a cítí se, že jsou především Evropany, a teprve až potom jsou Čechy, a chtějí vysvětlovat těm hloupým a pomýleným lidem, jako jsem já, ty věci. A pokaždé, když tam otevřu pusu, tak vyskakují k pultíku a okřikují nás,“ zhodnotil Klaus další část své strany. Jménem zmínil například poslance Baxu, který podle Klause alespoň nevyskakuje.

Bobošíková se ještě Klause ptala, zda by byl pro Czexit. „Upřímně můj názor, já Evropskou unii nenávidím,“ začal zhurta politik. Modrou vlajku EU připodobnil k rudé vlajce Sovětského svazu. „Ztrácíme svrchovanost každým dnem,“ dodal ještě poslanec ODS s tím, že 56 % nově schvalovaných zákonů pochází z EU a že tyto záležitosti by si ČR měla řešit sama.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Následovala inkluze, jedno z primárních témat, jak problematiku Klaus nazval. Uvedl, že plošná inkluze je zločin na spoustě dětí. „To je zákon, který protlačila ta minulá garnitura těch neomarxistů, Valachová a spol.,“ vyjádřil se Klaus. Logiku zákona srovnal s vyvlasťňováním za komunismu. „To je stejné, jako dává smysl, že sebrali někomu mlejn nebo rozkulačili sedláka, pak tam bylo příšerný JZD. To je stejná logika,“ řekl Klaus a dodal, že tehdy také byla politická vůle prosazovat něco z „pomýlených ideologických důvodů“.

Kterým politickým neziskovkám by chtěl Klaus utnout financování? „Všem,“ zněla odpověď. „Já bych to navrhoval snížit na nulu,“ dodal ještě Klaus s tím, že i financování ze zahraničí je ožehavé. Když se ho Bobošíková ptala na konkrétní kroky, Klaus řekl, že to navrhne při jednání o rozpočtu. Také se lehce otřel o SPD, která na to prý bude upozorňovat spíše verbálně než praktickými kroky. Ale v současné vládě prý politickou vůli pro snížení peněz politickým neziskovkám nevidí.

Bobošíková také Klausovi pustila záznam Věry Jourové, které odpovídala na jeho návrh ve zkratce uzákonit svobodu slova na Facebooku. Jourová chce podle svých slov, aby internetové společnosti mazaly to, co je proti zákonům všech suverénních zemí EU, tedy příspěvky nabádající k terorismu, násilí nebo genocidě. A Bobošíková se Klause zeptala na reakci: „To je zbytečné, tu paní vůbec neznám, abych jí nějak nezvyšoval status, ale to je naprostá demagogie,“ prohlásil euroskeptický Klaus. Podle něj se samozřejmě budou zaklínat bojem proti terorismu, ale jeho návrh je k tomu, aby lidem nebyla upírána možnost vyjadřovat své názory. „Není možné, aby nějaká skupina aktivistů nebo nějakých úředníků té společnosti systematicky mazala názory lidí. To je podobná logika, jako kdyby Jančura řekl, že nevozí ve Student Agency nadále zrzavý nebo ženy, že to je soukromá společnost, tak to udělat nemůže,“ vysvětloval poslanec ODS. A připomenul, že na 24 hodin byl i on zablokován za sdílení vtipu o tom, že pohlaví jsou jen dvě, přičemž podle Klause Facebooku nevadí nenávist k Rusku, k židům, ale pokud napíšete něco, co se nehodí kulturnímu mainstreamu, tak se vás snaží za každou cenu umlčet.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …