Autor Švejka i Československá rozvědka. Vybíráme z nových knih

22.09.2016 13:40

V posledních dnech vyšly hned dvě velmi zajímavé knižní publikace. Opilec z buclatýma rukama, respektive pohled na sebrané verše Jaroslava Haška a Československá rozvědka a pražské jaro z dílny Ústavu pro studium totalitních režimů. ParlamentníListy.cz oběma knihami listovaly.

Autor Švejka i Československá rozvědka. Vybíráme z nových knih
Foto: archiv ADS
Popisek: Tajné spisy StB

Jaroslav Hašek - sebrané verše: Kniha přináší poprvé v historii ucelenou sbírku všech autorových básní, které se dosud podařilo nalézt v různých dokumentech a publikacích. Básně vznikaly průběžně za jeho krátkého života. Odrážejí se v nich Haškovy prožitky v dané životní etapě. Seřazeny chronologicky jsou tedy obrazem spisovatelova osudu a zároveň pohledem do historie z počátku 20. století. Celá sbírka je doplněna bohatými edičními poznámkami, zajímavými črtami z Haškova života, vysvětlivkami a unikátními fotografiemi vesměs z literárních a pozůstalostních archivních fondů. Některé básně ve sbírce byly zveřejněny jen v dobovém tisku nebo nebyly dosud publikovány, jako např. soubor protiválečné poezie z nedávno objeveného válečného deníku účetního šikovatele Vaňka, v Haškově románu „takto drogisty z Kralup“. Na obálce vázané knihy, naleznete málo známou reprodukci olejomalby portrétu Jaroslava Haška od akademického malíře Karla Patáka. Knihu ocení nejen obdivovatelé Haškova díla, ale i literární a historičtí badatelé.

Autory jsou Jomar Hoensi a Jaroslav Šerák, vydává Machart.

Československá rozvědka a pražské jaro: Kniha se zabývá dosud zcela neznámými skutečnostmi souvisejícími s událostmi roku 1968 v Československu. Jedná se o informace a poznatky z prostředí rozvědky Státní bezpečnosti neboli I. správy MV. Zájemcům o československé moderní dějiny se tak dostává do rukou sonda do nitra důležité části bezpečnostního aparátu, jejíž činnost po dlouhá léta ovlivňovala politická linie vedení KSČ za podpory a stálého dohledu I. hlavní správy KGB, sovětské rozvědky. Jiřina Dvořáková, Zdeňka Jurová a Petr Kaňák připravily svou objevnou publikaci pod Ústavem pro studium totalitních režimů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…